'Ik zou dolgraag willen geloven, want ik ben als de dood voor de dood'

in Mediatips

Jochem van Gelder is zaterdagavond als eerste te gast in een nieuwe aflevering van de serie Adieu God.

Aan de keukentafel


Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon ‘aan de keukentafel’ bij BN’ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?Vijftig leerzame gesprekken


Presentator Tijs van den Brink heeft inmiddels vijftig afleveringen gemaakt en leert nog steeds van de gesprekken met de bekende kerkverlaters: “Veel mensen haken af vanwege het gedrag van anderen. Het is goed je daarvan bewust te zijn. Maar ook van het beeld van God dat we in de kerken soms geven”.Jochem van Gelder


In de eerste aflevering van deze nieuwe serie vertelt Jochem van Gelder over zijn  jeugd met een katholieke vader. “Als kind wilde mijn vader Paus worden en hij zou nog een hele goede geweest zijn ook.” Juist zijn herseninfarct was voor Van Gelder de reden om zijn laatste beetje geloof in God definitief te verliezen. Hij realiseerde zich: “ik ben boos op iemand die er niet is. Ik moet het zelf doen in dit leven.” De confrontatie met zijn angst voor de dood maakt echter een ook onverwachte reactie in hem los.

Zaterdag 31 mei om 19:30 NL2

Meer informatie: Adieu God

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons