Het moordwapen van een christenstrijder

Arjan Lock voor EO Metterdaad in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Al meer dan jaar is de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) in het nieuws vanwege bloedige gevechten tussen christenen en moslims. En zelfs tussen christenen onderling. EO-directeur Arjan Lock reist momenteel met een cameraploeg door dit tot op het bot verdeelde land voor EO-Metterdaad. Dag 6 van zijn blog: Hardy’s machete

Hoeveel mensen hij er precies mee vermoord heeft, weet hij niet, maar het moeten er enkele tientallen geweest zijn. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen die hij tegenkwam werd ermee in mootjes gehakt.
Hij laat me zijn machete zien. Een lang stuk ijzer, gehavend en honderd keer opnieuw geslepen. Ik spreek hem tijdens een lange tropische regenbui. We zitten onder de veranda van een armoedig huisje om de vrouw van een dominee te spreken. Zij is het slachtoffer geworden van de moslimrebellen die haar man hebben vermoord. We hebben al zoveel van zulke verhalen gehoord dat het bijna gewoon gaat worden.

Dodelijke wurggreep
Haar buurman die op zijn praatstoel zit, heeft er geen goed woord over. Niet voor de rebellen die zijn neven hebben vermoord en niet voor de Anti-balaka die zijn hele huis hebben leeggeroofd. "Dieven en moordenaars zijn het, en die jongen is één van hen". Hij wijst naar de opgeschoten kerel waar we net mee hebben gesproken. Hij is één van die mensen die dit land in een dodelijke wurggreep houden. En schamen doet Hardy zich er niet voor. Met trots laat hij zijn soldatenpas zien en vertelt over de maanden dat hij vocht aan de kant van de Anti-balaka (vermeende christelijke milities) om de overheersing van de Seleka-strijders (vermeende moslim-milities) te wreken. Ook zijn bende trok door de hoofdstad om op grove wijze de moslimbevolking te verjagen.

Schijn
Even daarvoor hebben we zelf gemerkt hoe de rust in de hoofdstad slechts schijn is. ’s Ochtends in het vluchtelingenkamp - een paar honderd meter van de landingsbaan - wordt tijdens ons korte bezoek flink  geschoten en moeten we voor onze eigen veiligheid snel vertrekken. Nergens is ook maar iets van bescherming voor de vluchtelingen te bekennen. Vroeg in de middag rijden we plotsklaps door een totaal verlaten straat. Taxi’s keren om en de kraampjes met koopwaar worden onbemand achtergelaten. Volgens de geruchten plannen de Anti-balaka een aanval op de moslimwijk. De cirkel van geweld is zo gruwelijk deprimerend, zo tegen alle menselijkheid in, zo onbegrijpelijk beangstigend.

Oog om oog
Hardy schaamt zich er niet voor dat hij zo heeft huisgehouden. Oog om oog, tand om tand is zijn boodschap. En dat er ook volstrekt onschuldige mensen zijn omgekomen deert hem ogenschijnlijk niet. "Maar", zegt hij, "ík werd er wel gek van in mijn hoofd, ik kon er slecht van slapen. Daarom heb ik besloten niet meer met de moordpartijen mee te doen." 
Als ik hem vraag hoe zijn leven er nu uit ziet, neemt hij me mee naar zijn huis. Het piepkleine vertrek staat vol pannen die het water van het lekkende dak moeten opvangen. Samen met vier zussen en een tante is hij zonder ouders opgegroeid, vertelt hij me. Er is geen uitzicht, geen werk, helemaal niets. 19 jaar, een vriendin en een dochtertje van nog geen 1 jaar oud. 

Wonderen
Hij vraagt me geld voor wat hij heeft verteld. Ik weiger maar vraag of ik zijn machete mag hebben. Hij aarzelt geen moment en voor omgerekend 7 euro mag ik hem meenemen. Ik vraag hem een goede vader voor zijn dochter te zijn en te beloven om voor zijn eigen bestwil en dat van anderen het moorden te laten. Hij kijkt me aan en we zeggen elkaar gedag. En daar loop ik dan met mijn machete. Ik maak me er geen illusies over hoe het met Hardy verder zal gaan maar ergens wil ik blijven geloven dat wonderen mogelijk zijn.


Foto's: EO Metterdaad/Jaco Klamer 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons