"Happy Energy Religion is missionair heidendom"

CU-kamerlid Gert-Jan Segers over nalatenschap Wubbo Ockels

in Christelijk Nieuws

Tijdens de nieuwe uitzending van 'EO Door de Week' bespreken Embert Messelink, Gert-Jan Segers en Sjirk Kuiper de nieuwe religie van wijlen Wubbo Ockels, genaamd 'Happy Energy Religion'.

Vorige week is astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels overleden aan de gevolgen van kanker. Hij liet een brief achter, waarin hij de mensheid oproept tot eenheid en duurzaamheid. Met de brief wilde Ockels een nieuwe religie met de naam 'Happy Energy Religion' starten. De religie heeft zelfs haar eigen Tien Geboden.

Heidendom
Vrijdagavond bespreekt Radio 5-presentator Embert Messelink de nieuwe religie met Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (CU) en de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Sjirk Kuiper. Volgens hen is de 'Happy Energy Religion' een nieuw missionair heidendom. Vooral Gert-Jan Segers heeft moeite met de uitspraken van Ockels. "Dit is afrekenen met wat er in het verleden was, namelijk verschillende goden en bepaalde religies. En je stelt de god in jezelf centraal."

Duurzaamheid
De mannen zien ook positieve punten in de brief. Met name als het gaat over hoe we met de aarde en Gods schepping om moeten gaan. Ockels roept de mensheid op: "De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zaken doen."

Vooral Sjirk Kuiper is het hier mee eens. Hij vindt dat christenen nog te vaak achteloos denken over het voortbestaan van de aarde. "God is krachtig genoeg om iets heel nieuws te beginnen. Ja, maar dit is wel de aarde zoals God die aan ons heeft gegeven, zoals hij hem gemaakt heeft en aan ons heeft toevertrouwd."

Vrijdagavond 23 mei is de uitzending van EO Door de Week om 20.00 uur te beluisteren op Radio 5

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons