God, Nederland en Oranje: een drievoudig snoer?

in Mediatips

“Zo waarlijk helpe mij God almachtig!”. Bekende woorden, die ook koning Willem-Alexander uitsprak bij zijn inhuldiging. Naar aanleiding van de viering van ‘200 jaar Koninkrijk’ presenteert Ernst Daniël Smid vier nieuwe afleveringen van ‘God in de Lage Landen’.

Het nieuwe seizoen van 'God in de Lage Landen' duikt in de geschiedenis van 200 jaar koninkrijk. 

Dit keer met kleurrijke verhalen over onze vorsten en vorstinnen en hun tegenspelers. Het Koninkrijk der Nederlanden begint in een periode waarin de meeste vorsten juist hun macht zien afbrokkelen. Er zijn conflicten tussen het staatshoofd, de macht van het volk en de invloed van de kerk. Kortom, “God, Nederland en Oranje” – wat stelt dat drievoudige snoer eigenlijk voor in 200 jaar Koninkrijk?

Oranje aan de macht (14 juni)


Deze speciale serie van “God in de Lage Landen” naar aanleiding van 200 jaar Koninkrijk begint Ernst Daniël Smid in Scheveningen met de landing van de verbannen prins Willem Frederik. Op zijn bekende kleurrijke manier schetst hij hoe graag de prins als koning Willem I alleenheerser wil zijn en zo ook aan het hoofd wil staan van dé kerk van Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk. In Ulrum zien we hoe ds. Hendrick de Cock zich hier fel tegen verzet, wat het begin van De Afscheiding en het einde van de eenheidskerk wordt. En als België ook bij het rijk van Willem hoort, krijgt Willem het aan de stok met de bisschop van Gent. Dat is het begin van de Belgische Opstand en een andere afscheiding – die van België. Een enorme domper voor Willem I. En ook zonder België moeten God, Nederland en Oranje nog erg aan elkaar wennen!Vanaf 14 juni te zien op NL2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons