Filmmaker Sons of God wil inspireren

Genezingsfilm van Nederlandse Manuel Hazeleger

in Mediatips

"Hallo, God heeft me gestuurd. Ik kom je interviewen." Deze introductie bezorgt de Nederlandse filmmaker Manuel Hazeleger (32) gulle medewerking van missionarissen en pastors zoals Rick Joyner, Randy Clark, Mike Bickle, Heidi Baker, Bill Johnson, Graham Cooke en Amy Lancaster. Ze stelden hun huis en bediening open voor Manuel, die, getooid met slechts een 'luxe fotocamera' uren beeldmateriaal verzamelde van deze 'sons of God'.

Drie jaar later is dan hier het resultaat: docufilm Sons of God. Tachtig minuten lang beelden van twaalf gedreven mannen en vrouwen die binnen maar ook buiten op straat - of in de wildernis - in actie komen. Met daarbij gebed en praktische hulp als belangrijkste uitrusting. We kijken mee bij momenten waar intens gebeden wordt voor zieken en zien emotionele reacties van de mensen die 'genezen worden'. We waden met zendelingen mee door modderrivieren om een Afrikaans dorp te bereiken en komen op adem bij 1 op 1 verhalen en preken. 

Portretten
Knap werk hoe maker Manuel Hazeleger een scala aan bekende pastors en zendelingen uit de charismatische word of faith beweging voor de camera krijgt en in beeld brengt. We zien bijvoorbeeld Amy Lancaster die ontroert door haar onopgesmukte bewogenheid voor mensen.

Ook het verhaal van Kobus van Rensburg laat je even slikken. Deze prediker geloofde er heilig in dat hij eeuwig zou leven. Je hoort hem over zijn meerdere bijna-dood-ervaringen. Iemand anders vertelt dat Kobus in december voor de vierde keer overleden is en ditmaal niet meer terugkomt... De film is aan Kobus opgedragen.

Het fragment van Shawn Bolz, dollend met zijn hond, roept sympathie op. Bolz vertelt dat zijn makker is genezen van een gezwel, na gebed. "Als God zelfs mijn hond belangrijk vindt, hoeveel meer dan niet mensen," concludeert Bolz. Hij is nu dagelijks te vinden op straat, pratend en biddend met iedereen die een nood heeft.

Afstand
Het is onwaarschijnlijk om níet onder de indruk te raken van de opeenstapeling ervaringen, verhalen en 'preken'. Toch blijf je als kijker wat op afstand, omdat er voornamelijk wordt ingezoomd op het werk van de predikers. Er is minder aandacht voor het verhaal van de mannen en vrouwen waar voor gebeden wordt. Woordvoerder Reint Bergman licht toe: "Er is in deze film bewust ingestoken op het werk van christenen. Hierdoor is er niet veel ruimte geweest om de mensen die in genezingsdiensten zijn aangeraakt te interviewen."

Inspireren
Het idee voor Sons of God is ontstaan toen Manuel Hazeleger en zijn vrouw als zendelingen in Afrika werkten. Om zich heen kijkend, raakt hij geïnspireerd door wat hij ziet bij anderen zendelingen. Deze sons of God reiken uit naar zieken, wezen, weduwen en armen. "Er ontstond in mij een buitengewoon groot verlangen om een film te maken over God en de mensen die voor hem leven," vertelt Manuel. "Ik wil mensen inspireren. Ik geloof in een God die toegankelijk is en tastbaar. Met deze film hoop ik dat gelovigen in beweging komen om hun leven belangeloos voor God in te zetten, net zoals de missionarissen in deze film. Je hebt maar één leven en kunt er maar  één keer wat van maken."

Geen ervaring
Sons of God is de eerste film van Manuel. Zijn ervaring met camera's en geluid is nihil. Toch hield dit hem niet tegen om aan de slag te gaan. Na het verzamelen van het beeldmateriaal duikt hij twee en half jaar lang elke ochtend tussen 04:00 en 07:00 zijn editroom in om fragmenten te knippen. Overdag werkte hij die jaren als 3D-tekenaar om zo zijn gezin - Manuel is inmiddels vader, hij en zijn vrouw verwachten een tweede -  te kunnen onderhouden. Afgelopen weken werkte Manuel fulltime aan zijn film.

777 zitplaatsen
Met hulp van mediaproducent Robbert Wilts en communicatieadviseur Reint Bergman rondt Manuel zijn film af. Robbert en Reint zijn betrokken vanuit het creatieve netwerk Droomgever.  De drie mannen huren zevenhonderdzevenenzeventig zitplaatsen in theater Tuschinski voor de première op 10 mei. Reint meldt dat de zaal bijna is uitverkocht. Ook is er interesse vanuit Amerika voor de docufilm.

De film Sons of God - for such a time as this gaat aanstaande zaterdag 10 mei om 9:30 in première in filmtheater Tuschinski te Amsterdam. Een toegangskaart kost € 6,00 en is hier te verkrijgen.

De DVD/Blue Ray “Sons of God” is vanaf juni 2014 verkrijgbaar op http://www.sonsofgodmovie.com en vanaf augustus 2014 als download. 

Bekijk de trailer:

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/89013437" width="500" height="208"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons