Film | Het zwijgen van de kerk

Film op 2: Le silence des églises

in Christelijk Nieuws

De 27-jarige Gabriel kruist na jaren onverwacht het pad van de pastoor annex kostschooldirecteur die hem als twaalfjarige heeft misbruikt. Hij kan niet langer leven met zijn geheim en besluit wraak te nemen. Deze bekroonde Franse film vertelt op indringende wijze het verhaal over seksueel misbruik binnen de kerk.

Deze genuanceerde tv-film grijpt terug op de zaak Pican uit 2000, toen een pastoor, met verkrachtingen en andere zedendelicten op zijn kerfstok, achttien jaar cel kreeg. Het misbruik vond plaats in het bestuurlijk gebied van Bisschop Pican, die de misdaden verzweeg. Voor dit ‘zwijgen van de kerken’ werd Pican in een opzienbarende rechtzaak vervolgd en uiteindelijk veroordeeld. Sinds dat grensverleggend arrest kan een Franse geestelijke zich in soortgelijke strafzaken niet langer op zijn zwijgplicht beroepen.

Eindredacteur Jacomien Nijhof zag de film op het Prix Europa festival. Ze werd geraakt door het verhaal en zag linken met de actualiteit in Nederland. Ze ondernam dan ook direct actie om de film in eigen land uit te brengen. Nijhof: “Het zwijgen van de kerken is hét thema in deze film; een issue dat nog steeds doorbroken moet worden. En niet alleen binnen de Rooms Katholieke kerk, zoals nu recentelijk weer rond Bisschop Gijsen. Ook binnen andere kerken komt misbruik voor. Als EO hopen we, dat door het uitzenden van deze film, er opnieuw aandacht komt voor het belang van openheid over deze misstanden vanuit álle kerken.”

Le silence des églises Vrijdag 6 juni, 23.22 uur, Nederland 2


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons