Europese christendemocraten blijven grootste

in Christelijk Nieuws

Ondanks een gevoelig verlies blijven de christendemocraten (met het CDA) de grootste politieke groep in het Europees Parlement. Zij krijgen 212 van de 751 zetels (28,2 procent). De sociaaldemocraten (met de PvdA) handhaven zich op de tweede plaats.

(imported body)

Dat maakte het Europees Parlement zondagavond bekend in een prognose van de uitslag van de EU-parlementsverkiezingen. Extreem linkse en uiterst rechtse partijen, veelal eurokritisch of anti-Europees, konden hun positie versterken of maakten hun entree in het parlement.

De liberalen (waaronder VVD en D66) blijven de derde partij met 71 zetels. Het kan zijn dat zich de komende weken nog partijen bij de fractie aansluiten. Er lopen onderhandelingen die de liberalen 16 extra zetels kunnen opleveren, zo maakte de leider van de fractie Guy Verhofstadt bekend. Ook bij andere fracties kan de samenstelling en omvang nog veranderen.

De Groenen blijven vierde fractie met 55 zetels. Alternatief links, waar ook de SP deel van uitmaakt, stijgt naar 45 afgevaardigden. De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, met onder meer de ChristenUnie, komt op 40 zetels. Het eurosceptische Europa van Vrijheid en Democratie, waar nu nog de SGP in zit, is goed voor 36 zetels. De Britse UKIP is ook aan deze fractie verbonden.

Daarnaast is er een fors groter geworden groep (107 zetels) van parlementariërs die niet verbonden zijn aan een van de traditionele partijen of stromingen. Onder meer de PVV valt hieronder, maar ook het Franse Front National (FN). PVV en FN willen samen een anti-Europese fractie beginnen, maar dan hebben zij uit minstens 5 andere landen nog gelijkgezinden nodig.

 

Bron & foto: ANP

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons