Eerste vrouwelijke dominee NHK overleden

in Christelijk Nieuws

Emeritus-predikant Bé Ruys is donderdag in Berlijn op 96-jarige leeftijd overleden. In 1954 was zij de eerste vrouwelijke predikant in de Nederlands Hervormde Kerk (NHK). Dat heeft stichting Steunfonds Hendrik Kraemerhuis vrijdag bekendgemaakt.

(imported body)

Het Hendrik Kraemer Huis in Berlijn is een Nederlandse oecumenische gemeente waar Ruys predikte. Ruys studeerde theologie in Utrecht (1937-1941) en hielp in de oorlog ondergedoken joden.
 
Voor een onderafdeling van de Wereldraad van Kerken ging zij in september 1949 naar Berlijn. Ze raakte daar betrokken bij de Nederlandse Oecumenische Gemeente. Na de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 werd de gemeente, inmiddels omgedoopt tot het Hendrik Kramerhuis, een centrum voor christenen, moslims en marxisten. Bovendien fungeerde het als een toevluchtsoord voor vluchtelingen.
 
Ruys had opvattingen over de DDR die haar niet in dank werden afgenomen. Het voormalige Oost-Duitsland was volgens haar een fijn land, de Berlijnse muur was een historische noodzakelijkheid. "Het is puur neokolonialisme zoals Oost-Duitsland door West-Duitsland is ingelijfd", zei Ruys in een interview met het ANP in 1996.
 
Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons