Eerste predikante in Bijbels Museum

in Mediatips

Anne Zernike (1887-1972) was de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Het Bijbels Museum in Amsterdam wijdt vanaf 6 juni een expositie aan haar leven en over de spraakmakende vrouwen die invloed op haar hebben gehad.

(imported body)

De tentoonstelling laat ook portretten van de predikante zien, gemaakt door haar echtgenoot Jan Mankes. Zernike werd geboren in Amsterdam en kwam uit een intellectuele familie. Haar ouders waren wiskundigen en haar broer Frits kreeg in 1953 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Na het afronden van haar studie theologie schreef ze zich in aan het Doopsgezind Seminarium. De Doopsgezinde geloofsgemeenschap was de enige die vrouwen toeliet tot het ambt.

Zernike hield haar eerste preek voor de kinderkerk van de Nederlandse protestantenbond en werd in 1911 op 24-jarige leeftijd de eerste vrouwelijke predikant van Nederland in de Friese gemeente Bovenknijpe. Tien jaar later wist zij de nieuwe afdeling van de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB in Rotterdam te laten groeien van 40 leden naar 600. De expositie over de volgens het museum 'vrouwelijke pionier op het gebied van kunst, cultuur en maatschappelijk engagement' is te zien tot en met 13 oktober.

 

Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons