Doden bij antisemitische aanslag Joods Museum Brussel

Vuurschoten en lichamen op de grond

in Christelijk Nieuws

Bij een schietpartij bij het Joods Museum in Brussel zijn zaterdagmiddag drie doden gevallen en een vierde persoon is zwaargewond.

Dat meldden Belgische media. Naast de doden zou er ook een persoon zwaargewond zijn geraakt. De hulpdiensten staan 12 mensen bij die zwaar in shock zijn. Wat er precies is gebeurd is nog niet bekend.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was op het moment van de schietpartij in de buurt. Hij twitterde dat het ging om een aanslag.

Antisemitische aanslag
Bij de schietpartij in het Joods Museum zijn twee mannen en een vrouw gedood. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur van de hoofdstad bevestigd tegenover Belgische media. Ook viel er een zwaargewonde. De minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, was enkele minuten na de schietpartij ter plaatse. Zij verklaarde bij VTM dat ,,alles in de richting van een antisemitische aanslag wijst.''

Audi
De schietpartij vond rond 15.50 uur plaats. Volgens nieuwszender VTM stopte er een Audi voor het museum waar een passagier uitstapte die het vuur opende op voorbijgangers. Daar zouden twee van de drie dodelijke slachtoffers geraakt zijn. Ook de chauffeur zou zijn uitgestapt en twee zakken op de grond hebben gezet. Daarna zou hij weer zijn weggereden. Het nummerbord van de Audi zou op camerabeelden herkenbaar zijn.

Dader
Andere media meldden dat de schutter niet alleen op straat heeft geschoten, maar ook het museum is binnengegaan en daar nog iemand heeft vermoord. De dader is nog niet opgepakt en over zijn motief is nog niets bekend. Omstanders hebben nog wel een persoonsbeschrijving van de schutter kunnen geven.

Vuurschoten
De minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was op het moment van de schietpartij in de buurt van het museum en was zelf een van de mensen die de hulpdiensten belden. ,,Ik hoorde verschillende vuurschoten en zag lichamen op de grond liggen'', aldus Reynders bij VTM. Hij twitterde dat hij dacht dat het om een aanslag ging.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en hebben de omgeving van het museum afgezet. Er worden 12 mensen bijgestaan die zwaar in shock zijn.

Opgepakt
De Belgische krant De Standaard meldde dat er één persoon is opgepakt die te maken heeft met de aanslag. Dat bericht werd ontkracht door Joëlle Milquet, de minister van Binnenlandse Zaken. Zij was enkele minuten na de schietpartij ter plekke. Ook Milquet verklaarde tegen het ANP dat het lijkt op een aanslag van antisemitische aard, maar ook zij wacht nader onderzoek af.

Over het motief van de daders is nog niets bekend. Uit voorzorg worden de andere joodse gebouwen in de stad extra in de gaten gehouden. De Miniemenstraat, waar het museum is gevestigd, is hermetisch afgesloten.

Reactie Nederland
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn Belgische collega Didier Reynders gecondoleerd met de slachtoffers van ,,wat lijkt op een laffe aanslag bij het Joods Museum in Brussel''. ,,Heb hem laten weten dat ik geschokt ben door de aanslag en dat wij in Nederland meeleven met de slachtoffers en hun dierbaren'', meldt Timmermans zaterdag op zijn Facebookpagina.

Ook andere Nederlandse politici spreken via de sociale media hun afschuw uit over de gebeurtenissen, zoals D66-leider Alexander Pechtold, VVD-Kamerlid Helma Neppérus en de Europese lijsttrekkers Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) en Marcel de Graaff (PVV).

Bron: ANP / Foto: ANPFoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons