De geestelijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog

James Kennedy houdt lezing over geestelijke en kerkelijke gevolgen van WO1

in Christelijk Nieuws

De Eerste Wereldoorlog is van immense betekenis voor de ontwikkeling van Europa. Dat geldt ook de geestelijke en kerkelijke ontwikkelingen. James Kennedy houdt voor de Vereniging Protestants Nederland een lezing met als prikkelende vraag of deze oorlog tot het einde leidde van een christelijk tijdperk in Europa.

(imported body)

De Eerste Wereldoorlog wordt ook wel gezien als de oercatastrofe of de grootste breuk van de Europese geschiedenis. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat deze oorlog werd ontketend door de moord op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije en zijn vrouw. Een oorlog die van ongekende betekenis is voor de ontwikkeling van Europa in sociaal, politiek, mentaal en economisch opzicht.

Op 24 mei wordt tijdens de lezing, georganiseerd door Protestants Nederland, stilgestaan bij de geestelijke en kerkelijke gevolgen van deze Eerste Wereldoorlog. Spreker deze middag is prof. dr. James Kennedy. Zijn lezing draagt de titel: 'De Eerste Wereldoorlog - het einde van christelijk Europa?'.

"De twintigste eeuw is een eeuw van ontkerkelijking en secularisatie", zegt ds. L.J. Geluk,  voorzitter van Protestants Nederland. "De positie van de kerken is sinds de Eerste Wereldoorlog meer achteruit gegaan dan de eeuwen daarvoor. De vraag aan prof. Kennedy is of de Grote Oorlog inderdaad gezien kan worden als een scharnierpunt."

Deze lezing over de geestelijke gevolgen van de Eerste Wereldoorlog wordt gehouden op zaterdagmiddag 24 mei, begint om 14.00 uur en is circa 16.00 uur afgelopen. Locatie is de Pauluskerk te Dordrecht, Albertine Agnesstraat 2.

Kennedy (Amersfoort) is hoogleraar in de geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Uit Amerika afkomstig, studeerde hij daar aan verschillende universiteiten en promoveerde in 1995 aan de universiteit van Iowa op het onderwerp 'Building new Babylon: cultural change in the Netherlands during the 1960s' (Nieuw Babylon in aanbouw: Nederland in de jaren zestig).

 

Bron: Protestants Nederland
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons