Christenen kwetsbaar doelwit in burgerconflicten

In Syrië, Nigeria en CAR zijn er in 1,5 jaar 4467 christen omgekomen.

in Christelijk Nieuws

Christenen zijn een kwetsbaar doelwit in de burgerconflicten in Syrië, Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Sinds november 2012 zijn er in totaal 4467 christenen in Syrië, Nigeria en CAR omgekomen vanwege hun geloof. Open Doors heeft voor het eerst in haar geschiedenis een geweldstoptien gepubliceerd.

Deze top tien verschilt van de tien bovenste landen in de Ranglijst Christenvervolging 2014, want geweld is slechts één vorm van vervolging. Het geweld is gemeten in drie categorieën: categorie 1: het aantal christenen die zijn omgekomen vanwege hun geloof, categorie 2: het aantal aanvallen op én sluitingen van kerken of andere christelijke eigendommen en categorie 3: het aantal arrestaties, straffen, ontvoeringen, misbruiken en aanranding, gedwongen huwelijken en fysiek geweld.

Burgerconflict

In de top 5 staan drie landen landen die in een burgerconflict verwikkeld zijn. Vooral christenen in het noorden van Nigeria zijn extreem kwetsbaar. De radicaal islamitische groep Boko Haram pleegt herhaaldelijk aanslagen op christelijke enclaves en scholen. In de onstabiele situatie in Syrië proberen jihadisten een Islamitsch Kalifaat te vestigen. De jihadisten passen eigenmachtig de sharia toe, bestraffen, mishandelen of ontvoeren christenen en dwingen vrouwen en meisjes om met islamitische mannen te trouwen. In de CAR zijn christenen het doelwit van Séléka rebellen. Ze hebben in verschillende gebieden enorm veel macht.

Noord-Korea

Voor alle landen geldt dat het daadwerkelijke aantal incidenten hoger kan liggen, maar het lukt niet om overal evengoed toegang te krijgen tot informatie. Van Noord-Korea is zelfs zo weinig informatie te verkrijgen, dat Open Doors Noord-Korea heeft uitgesloten van de top tien. Open Doors acht het desondanks zeer aannemelijk dat duizenden christenen in dit land sterven door honger en martelingen die ze ondergaan in gevangenissen en kampen.

Geweldstoptien:

1. Nigeria

2. Syrië

3. Egypte

4. Centraal-Afrikaanse Republiek

5. Mexico

6. Pakistan

7. Colombia

8. India

9. Kenia

10. Irak

De cijfers zijn gemeten in de periode november 2012 tot april 2014.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons