Centraal-Afrikaanse kerkleiders: "Wij leven in een open gevangenis"

Bisschoppen dringen aan op ontwapening van alle gewapende milities

in Christelijk Nieuws

"Wij leven in een open gevangenis waar de bewegingsvrijheid en vrije meningsuiting aan banden worden gelegd en waar wij door het onophoudelijke geweld worden gegijzeld." Dat schrijven de bisschoppen van de Centraal-Afrikaanse Republiek in een gemeenschappelijke verklaring.

(imported body)

In de verklaring klagen de kerkleiders het aanhoudende geweld aan. De dreiging komt van het 'Leger van de Heer', de antibalakamilities en de Selekarebellen, die de burgers niet sparen en die vastbesloten zijn om met de steun van huurlingen uit Tsjaad en Soedan de macht te heroveren. Meer dan 800.000 mensen ontvluchtten hun dorpen de afgelopen 18 maanden.

De kerk
"Ook de kerk blijft niet van geweld gespaard, zoals blijkt uit de ontvoering van de parochiepriester van Kembé en de kortstondige ontvoering van de bisschop van Bossangoa. Daar bovenop komt nog eens de illegale ontginning van bodemrijkdommen, waarvan de opbrengst niet aan de plaatselijke bevolking ten goede komt."

In hun gemeenschappelijke verklaring dringen de kerkleiders aan op de ontwapening van alle gewapende milities en de heroprichting van een nationaal leger, met de steun van de internationale gemeenschap.

Bron: Kerknet/IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons