BLOG | Getuigen is je leven delen

Blogger André Maliepaard neemt afscheid

in Geloven

‘Als ik doodga, hoop ik dat ik net als Jezus ook kan opstaan.’ Ik ben een verhalenverteller. Tenminste, dat heb ik hier de afgelopen anderhalf jaar geprobeerd. Verhalen over momenten waarop ik de hemel de aarde zag raken, of andersom. Vandaag tijd voor mijn laatste verhaal over het verzamelen van verhalen.

Ik wil je aanmoedigen verhalen te verzamelen van jonge gasten, die onderweg zijn met God of daarin van alles ontdekken. En misschien kun je waar nodig daarin iets van jouw verhaal met God delen, met als belangrijkste drive: liefde.  
 
Regelmatig lijkt het in de kerk te gaan over ‘de boodschap’: ‘Ik heb een boodschap en dat moet ook jouw boodschap worden. En wel precies op deze manier.’
Het is jammer hoe we goed zijn geworden in het reduceren van het grote verhaal van God met Zijn mensen, Zijn schepping en Zijn koninkrijk tot een boodschap die past in een kader dat wij enigszins logisch kunnen uitleggen.
 
Je leven delen
‘Want als ik opsta kan ik wel honderd worden, of duizend!’
Hij is vier en zelf erg onder de indruk van zijn woorden. Dit is het soort jochie die - voordat de kindernevendienstjuf het doorheeft - staand op zijn stoel zijn broek laat zakken om zijn nieuwe Spiderman-onderbroek te laten zien.
 
Het is gemakkelijker een ‘boodschap’ te hebben, dan je leven te delen. Makkelijker dan heel open onderweg te gaan met een kind of jongere. Makkelijker dan er echt te zijn, samen geschiedenis te schrijven en aan te sluiten bij hoe het leven zich ontvouwt op dat moment voor dat kind.  Misschien is het makkelijker, omdat het ons helpt God op het juiste spoor te zetten in het leven van deze kinderen en jongeren. Want wees eerlijk, we spannen Hem graag voor ons karretje.
 
Mijn droom is dat er overal mensen opstaan die hun leven willen delen met jonge gasten. Er gewoon voor hen zijn. Samen onderweg ontdekken wat het betekent discipel van Jezus te zijn en zo samen je leven te leven. Bereid om je eigen positie los te laten, bereid om te dienen.

Getuigen, niet overtuigen
‘Dan kan ik altijd met mijn Cars-auto’s spelen, wel duizend jaar André!’ Ik glimlach. Geniet van de eenvoud. ‘Dat zou echt mooi zijn hè, jongen?’ Geef hem even een aai over zijn koppie terwijl hij helemaal enthousiast wordt van dat idee. Vol enthousiasme smijt hij zijn Cars-auto door de kamer, alsof die ook het eeuwige leven heeft en niet stuk kan. Ik vraag hem of ik dan ook met zijn racebaan mag spelen. Dat mag.  
 
Al anderhalf jaar probeer ik antwoord te geven op de vraag: hoe geef je het geloof door aan jongeren? Ik heb het gevoel dat ik niet veel verder ben gekomen dan het aanreiken van wat denkrichtingen. Volgens mij draait het om ‘leven delen’ en spelen ouders er een belangrijke rol in. En we moeten niet de dingen doen waarin God stiekem veel beter is: een mens veranderen van binnenuit. Laten we getuigen, niet overtuigen.
 
Deel je leven.


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons