BLOG | Democratie leer je van hen die haar missen

Johan Snel blogt over de beschamende opkomst bij de Europese verkiezingen

in Christelijk Nieuws

In Europa woeden verkiezingen en zondag horen ook wij de uitslag. Het onderwerp lijkt soms ongrijpbaar, voor ons als eenvoudige kiezer. Maar het gaat ergens om, weet Johan Snel.

Laat ik het maar ronduit zeggen: het draait allemaal om vertrouwen. Dat woord kennen we wel. In de Bijbel is vertrouwen hetzelfde als geloven. Pistis staat voor geloof, vertrouwen. Ook wel: iets dat je is toevertrouwd.
Want wat ons is toevertrouwd, dat weten we wel, al nemen we niet altijd de moeite erbij stil te staan. We leven in ongekende weelde. Nog nooit zijn we zo vrij geweest als nu. En kijken we om ons heen, dan geldt dat wereldwijd. Niemand zo vrij als wij in Europa. Tot beschamens toe zelfs (als je teveel op sommige uitingen let).
Nooit eerder en nooit ergens anders zijn mensen zo welvarend geweest en waren er zoveel voorzieningen voor hun welzijn, zelfs bij ziekte en gebrek.

Vluchtelingen
Wat ons allemaal is toevertrouwd, is zo overstelpend, dat we dat allicht niet zien. Vissen zijn zich niet bewust van water, zeggen we dan, en vogels maken zich geen gedachten over de lucht. Zoals Jezus zei: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse vader die ze voedt.
Wij doen dat wel, ons zorgen maken. Als het om Europa gaat, vertaalt zich dat soms in wantrouwen. Er zijn mensen die oprecht denken dat vluchtelingen ons iets komen afpakken. Of dat er een monster in Brussel huist dat aan onze welvaart knabbelt. Want rijkdom maakt bang en argwanend, overal loert dan de hebzucht die ons alles weer wil afpakken.
Daarom is democratie zoiets wonderlijks. Je kunt er o zo sceptisch over doen en het is ook hilarisch: wat doet jouw ene stem er nu toe? Als een half miljard Europeanen mag stemmen?

Waardigheid
Alles dus. Het grootste misverstand is wel, dat het om onze macht en invloed zou gaan. En dat we als kiezer helemaal niks te vertellen hebben. Noppes, nada.
Nee, nogal wiedes. Stel je voor dat we wél macht zouden hebben. We realiseren ons niet altijd dat mensen als Hitler en Stalin op hun manier ook vol goede bedoelingen zaten.
Democratie leer je het best van wie haar missen. In Zuid-Afrika stonden miljoenen zwarte ouderen dagenlang in de rij. Met rechte ruggen toonden ze ons de waardigheid waar alles om draait. Terecht geef je je geheime stem uitsluitend aan iemand die je vertrouwt. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons