Arrestatie na aanslag, Nederland extra waakzaam

De schutter zelf is nog niet opgepakt

in Christelijk Nieuws

 

De politie in Brussel heeft zaterdag in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in het Joods Museum in Brussel een arrestatie verricht. Dat meldde de woordvoerster van het Brussels parket zaterdagavond op een persconferentie. Het gaat om de persoon die de auto bestuurde waaruit mogelijk de schutter is uitgestapt om de aanslag te plegen.

Vrijgelaten
Inmiddels is bekend gemaakt dat de man die werd opgepakt na het dodelijke schietincident in het Joods Museum in Brussel weer is vrijgelaten. Dat meldde het Brussels parket zaterdagavond laat. De man wordt niet langer gezien als verdachte, maar als getuige. Volgens het Brussels parket heeft de man erkend dat hij op het moment van de schietpartij in de straat was, maar blijkbaar dus als getuige en niet als handlanger.

Bij de aanslag schoot een nog voortvluchtige schutter twee vrouwen en een man dood. Een vierde man raakte zwaargewond.

Persoonsbeschrijving
De schutter zelf is nog niet opgepakt. Het Brussels parket hoopt op basis van camerabeelden een goede persoonsomschrijving van de dader te kunnen krijgen.

Slachtoffers
Hoewel er eerst ook werd gemeld dat er op straat was geschoten, meldde de woordvoerster dat alle dodelijke slachtoffers zich in het museum bevonden. Buiten het geslacht van de overledenen wilde de woordvoerster niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers. Het parket wil eerst de familie op de hoogte brengen. Het is evenmin bekend of het om bezoekers of personeel van het museum gaat.

Joodse instellingen Nederland
Volgens het CIDI is het ,,standaard'' dat na een mogelijk antisemitische aanslag in buurlanden de politie extra kijkt naar de veiligheid van joodse instellingen in Nederland. ,,Er wordt scherper naar gekeken'', zegt directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Voet refereert aan een schietpartij in het Franse Toulouse in maart 2012 bij een joodse school. Daarbij kwamen een rabbijn en drie kinderen om het leven. Volgens Voet is er toen ook in Nederland extra bewaking geweest bij joodse instellingen.

Bewakingsmaatregelen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet desgevraagd weten momenteel geen informatie te hebben die noopt tot verscherpte bewakingsmaatregelen in Nederland. ,,Maar we houden de situatie altijd nauwlettend in de gaten'', aldus een woordvoerder. Daartoe heeft het ministerie contacten met inlichtingendiensten en buitenlandse autoriteiten.

Bron: ANP / foto: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons