Ambassadeur Sudan ontboden

"Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht"

in Christelijk Nieuws

De ambassadeur van Sudan is afgelopen maandag ontboden door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Dit als reactie op het 'barbaarse' vonnis dat vorige week is uitgesproken over Meriam Yahya Ibrahim.

Minister Timmermans heeft de Sudanese ambassadeur ontboden als protest tegen de uitspraak op de christelijk Sudanese Meriam Yahya Ibrahim. De woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken zei het volgende tegen NU.nl: ''Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan.’’

Meriam Yahya Ibrahim is van origine moslima, maar bekeerde zich tot het christendom nadat haar moslim vader haar verliet. Meriams moeder is christen. Meriam is berecht voor bekering van islam tot christendom; dit verboden in Sudan. Daarnaast is ze berecht voor het plegen van overspel, omdat ze getrouwd is met een Sudanese christen.

De 8-maanden zwangere Meriam kreeg van de rechter in Sudan een keuze: je bekeert tot de islam of je krijgt de doodstraf opgelegd. De vrouw besloot om haar geloof niet te verloochenen en 'koos' dus voor de doodstraf. Haar straf zal over 2 jaar uitgevoerd worden tot dan zit Meriam in de gevangenis.

Niet alleen in Nederland is er gereageerd op het heftige vonnis. Zo is afgelopen maandag ook de Sudanese ambassadeur ontboden in Groot-Brittannië. De Britten noemde het vonnis 'barbaars'.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons