'Alleen verzoening geeft hoop'

Arjan Lock voor EO Metterdaad in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Al meer dan jaar is de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) in het nieuws vanwege bloedige gevechten tussen christenen en moslims. En zelfs tussen christenen onderling. EO-directeur Arjan Lock reist momenteel met een cameraploeg door dit tot op het bot verdeelde land voor EO-Metterdaad. Dag 7 van zijn blog.

Gebroederlijk staan ze naast elkaar. De forse, donkere vertegenwoordiger van de christenen in Centraal Afrika en de kleine, fragiele gestalte die het gezicht is van de moslimminderheid: aartsbisschop Dieudonne Nzapalaiga en imam Omar Kobine. Ik kom hen tegen op het terrein van de theologische faculteit, een veilige plek waar we de afgelopen nacht hebben geslapen. Duizend vragen heb ik ze te stellen. Even daarvoor hoorden we het nieuws dat 200 meter verderop een voetbalwedstrijd totaal uit de hand is gelopen. Bedoeld om verzoening tussen de bevolkingsgroepen te symboliseren wordt het tegendeel bereikt. In het stadion worden drie jongeren door een woedende menigte in stukken gereten.

Uitzichtloos
Opnieuw wordt de harde werkelijkheid van het conflict in dit land zichtbaar. En die bevestiging had ik niet meer nodig. We zijn bijna aan het eind van onze reis voor EO-Metterdaad. Een reis langs verhalen van mensen die lijden onder uitzichtloos geweld, blinde haat en treurigmakende armoede. Eenvoudige mannen, vrouwen en kinderen die de pech hebben het slachtoffer te worden van krachten waar geen mens tegenop gewassen is.

Vrouwengroep
Deze ochtend zijn we opgetrokken met Odette, een vriendelijk ogende vrouw van nog net geen 50. Ze wil niet dat we haar thuis filmen, dat ligt nog te gevoelig. Op een veilige plek vertelt ze over bendes die haar voor de keuze stelden: gedood of verkracht worden. Haar huis hadden ze al leeggehaald, maar toch kwamen ze met drie man weer terug. In haar wijkje is 26 vrouwen hetzelfde overkomen. 21 daarvan heeft ze verzameld in een lokaaltje voor een wekelijkse bijeenkomst. Na de traumatische gebeurtenis schaamde Odette zich diep; ze had het idee door iedereen nagewezen te worden en durfde eigenlijk niet naar het ziekenhuis om zich medisch te laten onderzoeken. Maar ze werd geholpen om er over te praten en langzaam maar zeker kwam haar oude ik terug. Nu heeft ze een vrouwengroep opgericht om elkaar moed in te spreken, elkaar te helpen daar waar nodig en te bouwen aan een nieuwe toekomst. Ik kijk de kring rond en zie 21 mensen, van jong tot oud. Een voor een staan ze op om hardop te zeggen dat ze van waarde zijn en zullen knokken om eruit te komen.

Hoop
Ik kijk in de ogen van twee geestelijk leiders die het symbool van de wil tot verzoening zijn geworden. Ik probeer me voor te stellen hoe immens die verantwoordelijkheid is als alle andere machten het af laat weten en de feiten zo keihard een andere richting op wijzen. Ze vertellen me wat ze samen al duizend keer hebben gezegd. Dat religie op schandalige wijze politiek wordt ingezet maar dat zij daar met alles wat in hen is afstand van nemen. Dat er maar één oplossing is: dat christenen en moslims elkaar de ruimte gunnen om in vrede verder te leven. Ik kom niet verder dan als laatste te vragen waar ze dan hun hoop op stellen. Ze kijken elkaar aan, en geven het antwoord dat ik eerder door een weduwe, in de kerk onder de mangoboom en bij de vrouwengroep heb gehoord: niet wraak maar verzoening geeft hoop op een betere toekomst. En zo gaan we ieder onze weg, elkaar de zegen gevend van de Allerhoogste.

Dit is de laatste blog van Arjan Lock uit de Centraal Afrikaanse Repubiek


Foto's: EO Metterdaad/Jaco Klamer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons