Waarom bemoeit de kerk zich met asielzaken?

in Christelijk Nieuws

Is het normaal dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland in krotten wonen? De Protestantse Kerk in Nederland vindt van niet en procedeert daarom tegen de staat.

Een verpauperd kantoor, een lege kerk of een afgeschreven flat. Uitgeprocedeerde asielzoekers zwerven in Nederland soms van hot naar her. Dat leidt tot onaangename taferelen, weet predikant Arjan Plaisier. Hij bezocht onlangs de groep vluchtelingen die bivakkeert in een oude garage in Amsterdam, een gezelschap waarover Trouw ook regelmatig publiceert. Plaisier slaakt een zucht als hij beschrijft wat hij aantrof in de verkrotte autostalling. Enkele tientallen mannen leven er op een kluitje. Plaisier: "Tja, ze hebben een dak boven hun hoofd. Daarmee is alles wel gezegd."

Het viel hem op dat iedereen rillend rondliep, ondanks dekens en dikke kleren. "Het was daar gewoon koud. En dan moet je beseffen dat het nog een milde winter was."

Voor Plaisier is de maat vol. De scriba (secretaris-generaal) van de Protestantse Kerk in Nederland is een van de drijvende krachten achter een klacht die de kerk vorig jaar indiende bij de Raad van Europa. De kerk had er genoeg van dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat worden gezet en verder aan hun lot worden overgelaten. Elk jaar wordt zo'n vijfduizend uitgeprocedeerde asielzoekers de deur gewezen. Een deel daarvan kan of wil niet terug naar het land van herkomst. Hoeveel mensen precies op straat leven is niet bekend.

Lees verder op Trouw.nl

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons