Seculier Nederland valt massaal voor het lijdensverhaal

in Geloven

Niet alleen met Kerst, ook met Pasen is geseculariseerd Nederland toch weer in de kerk te vinden. Maar met Pasen gaat het vooral om dat muziekstuk: de Mattheus Passion. De werken van Johann Sebastian Bach zijn populair, maar worden nog populairder.

(imported body)

Rond deze Pasen worden er maar liefst 189 Mattheus- en Johannes Passions uitgevoerd, dertig meer dan vorig jaar. Ook de coproductie van EO en RKK, The Passion, waarin het lijdensverhaal van Jezus verteld wordt aan de hand van hedendaagse liedjes, belooft weer een miljoenenpubliek te bereiken. Waar komt dat enthousiasme voor het lijdensverhaal vandaan in een geseculariseerd Nederland? 

EenVandaag praat erover met een ver familielid van Johann Sebastian Bach: Govert Jan Bach, Bachkenner en presentator van het programma 'Geen dag zonder Bach'. Daarnaast een gesprek met dirigent Pieter Jan Leusink, die deze weken 24 Mattheus Passions uitvoert, godsdiensthoogleraar Erin Wilson van de Rijksuniversiteit Groningen en Jacco Doornbos, directeur van Eye2Eye Media, de producent van The Passion.

Bron: EenVandaag

 

<object data="http://www.eenvandaag.nl/v/105473" type="application/x-shockwave-flash" width="485" height="270"></object>

 

 

sitestat

 

Video bij EenVandaag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons