Ron van der Spoel nam twee keer afscheid van God

in Geloven

Ron van der Spoel was nog geen 10 jaar, toen hij 's morgens tijdens het aankleden Gods stem hem hoorde roepen 'Ron, Ron'. Hij kwam stralend de trap af en wist dat hij predikant ging worden.

Zijn moeder zei dat hij stralend de trap af kwam lopen en echt uitstraalde: God heeft tot mij gesproken. Vanuit die roeping is hij theologie gaan studeren in Utrecht.

Tijdens zijn studie neemt hij voor het eerst afscheid van God. “Eigenlijk werd mij tijdens mijn studie verteld dat er geen bal van de Bijbel klopte”. Van der Spoel kwam uit een beschermd milieu en hij had er nog nooit op die manier over nagedacht. Hij ging hij finaal onderuit en was God anderhalf jaar kwijt. Totdat hij een paper over Blaise Pascal (Franse filosoof) moest schrijven. Het citiaat: “Wie God zoekt met een hoogmoedig hart vindt hem niet, maar wie God zoekt met een nederig hart zal hem ontdekken”, van Pascal was voor hem een eye-opener.  “Dit sloeg in als een bliksem. Ik ben toen letterlijk van mijn stoel gevallen op mijn knieën gevallen en ik vroeg: Heer alsjeblieft vergeef mij”, vertelt Van der Spoel.

Een aantal jaren later verloor hij als gemeentepredikant  weer God. Hij maakt toen twee heftige overlijdensgevallen mee in zijn gemeente. Twee ernsitg zieke kinderen waarvoor hij veel had gebeden overleden. Van der Spoel schreef een ontslagbrief aan zijn gemeente , maar verstuurde hem niet. Het lukte hem niet om echt afscheid te nemen, God zei eigenlijk tegen hem: “Ron je moet wel door”.

Sindsdien zoekt hij steeds de stilte op als hij in strijd is met God. “Dan kan ik behoorlijk schreeuwen hoor", aldus Ron van der Spoel.

Beluister hieronder het interview met Ron van der Spoel in het EO Radio 5 programma 'Onderweg'. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons