President Abbas erkent èn veroordeelt Holocaust openlijk

"De Holocaust is de gruwelijkste misdaad tegen de menselijkheid in het moderne tijdperk''

in Christelijk Nieuws

De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemt de massamoord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog ,,de gruwelijkste misdaad tegen de menselijkheid in het moderne tijdperk''. Abbas, die eerder is beschuldigd van het ontkennen van de Holocaust, zei dat zondagmorgen in een interview met het Palestijnse persbureau WAFA.

Abbas liet weten dat de Holocaust is voortgekomen uit discriminatie en racisme. Hij stelde dat de Palestijnen racisme en discriminatie scherp veroordelen en er hard tegen optreden, aldus de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Ontkenning
Abbas is eerder neergezet als een ontkenner van de Holocaust, omdat hij in zijn proefschrift van 1983 vraagtekens heeft gezegd bij het aantal Joodse slachtoffers van het naziregime, aldus The New York Times. Ook verweet hij de zionistische beweging te hebben samengewerkt met het naziregime.

PVV
Tijdens een bezoek van Abbas aan Nederland in juli 2011 weigerde de PVV in gesprek te gaan met de Palestijnse leider, onder meer omdat hij de Holocaust zou ontkennen. Tijdens dat bezoek zei Abbas in een interview met het ANP dat hij de Holocaust niet ontkende en dat er door de nazi's genocide op de Joden is gepleegd.

Herdenking
Deze zondagavond, 27 april 2014, begint in Israël de herdenking van de Holocaust. Abbas riep Israël op de herdenking van de Holocaust aan te grijpen om te gaan werken aan een tweestatenoplossing, waarbij naast Israël een Palestijnse staat wordt gevormd.

Vredesoverleg
Israël schortte vorige week het vredesoverleg met de Fatah-beweging van Abbas op, omdat die heeft besloten één regering te gaan vormen met Hamas. Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat Abbas moet kiezen tussen vrede met Israël en een bondgenootschap met Hamas. Netanyahu noemde Hamas een terreurbeweging die de Holocaust ontkent.

Bron: ANP / Foto: wiki

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons