Pesach: Brood verbranden en matzes eten

Israël viert Pesach en herdenkt de bevrijding van slavernij

in Christelijk Nieuws

Afgelopen maandag waren joden in Israël druk bezig met de laatste voorbereidingen voor Pesach, het joodse paasfeest. Vlak voor zonsondergang gooiden bewoners van de ultra-orthodoxe wijken in Jeruzalem al hun brood en andere graanproducten op een grote brandstapel.

(imported body)

Volgens de traditie mogen joden tijdens de Pesach week geen gerezen voedsel eten. In plaats van regulier brood eet men matzes. In een fabriek in de buurt van Tel Aviv wordt zoet water verzameld voor het maken van het traditionele Joodse broodgerecht. In de fabriek wordt het deeg gerold en gaan de matzes de oven in.

Bevrijding
Hiermee herdenken joden hun reis naar het Beloofde Land nadat zij als slaven in Egypte hadden geleefd. Niet alleen het verbranden van brood behoort tot de voorbereidingen. Om er zeker van te zijn dat alles koosjer is tijdens de Pesach-week, worden alle borden en bestek grondig gewassen in kokend water. Dit om te verzekeren zijn dat er geen onreine etensresten achterblijven. 

Feestelijk diner
Op de eerste avond van Pesach, de Seideravond, komen de families bij elkaar voor een feestelijk diner. Er wordt dan ook voorgelezen uit de Haggada, het boek over de uittocht uit Egypte. Pesach duurt nog tot aanstaande maandag.

Pesach duurt in Israël zeven dagen en buiten Israël acht dagen.

VIDEO: Laatste voorbereiding Pesach
<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:40201104&type=urn&width=560&height=320&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="560" height="320"></iframe>

 

 VIDEO: Matzes eten
<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:40145173&type=urn&width=560&height=320&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="560" height="320"></iframe>

 

Bron: NPO Spirit / Foto: Wiki

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons