Paus roept op tot vrede en tegen verspilling

Franciscus spreekt de zegen Urbi et Orbi uit

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor vele tienduizenden mensen de zegen Urbi et Orbi (Voor stad en wereld) uitgesproken. Het was voor Franciscus de tweede keer dat hij dat deed met Pasen.

Hij bedankte daarna traditioneel voor de ,,prachtige bloemen'' die geschonken zijn door Nederland, ten overstaan van zeker 150.000 mensen op het Sint-Pietersplein. Dat deed hij net als vorig jaar in het Italiaans en niet, zoals de vorige paus, in het Nederlands. Franciscus wenste iedereen een zalig Pasen toe. Maar ook dat deed hij niet in tientallen talen, zoals paus Benedictus XVI.

Verspilling
Voor de zegen hield de paus een toespraak. Daarin bracht hij de wederopstanding van Jezus Christus, die christenen met Pasen vieren, in verband met de situatie in de wereld. De paus zei dat liefde alles overwint en hoop doet groeien in uitzichtloze situaties. Hij riep op om er te zijn voor de mensen die ons nodig hebben; de armen en de verstotenen. Hij sprak zich uit tegen de ,,immense verspilling'' in de wereld die honger veroorzaakt en bad voor diegenen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting en verlatenheid; vrouwen, kinderen, ouderen en migranten.

Syrië
Franciscus vroeg ook aandacht voor het ebolavirus in West-Afrika dat levens eist. Hij riep op om de mensen te troosten die deze Pasen niet kunnen vieren met hun geliefden, zoals priesters die zijn gekidnapt. Hij vroeg Jezus een einde te maken aan iedere oorlog; groot of klein en oud of nieuw. Hij noemde de conflicten in Syrië en de Afrikaanse landen Centraal-Afrikaanse Republiek, Nigeria en Zuid-Sudan in het bijzonder.

Israël
Franciscus vroeg Gods hulp om te voorkomen dat geweld uitbreekt in Oekraïne. Hij sprak ook de wens uit dat de hoop die is ontstaan door de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen niet voor niets is geweest en dat er in Venezuela ,,broederlijke verzoening mag zijn''.

Wereldkerk
Urbi et orbi staat voor de stad Rome en de omliggende wereld. De pausen leggen daarmee de nadruk op hun leiderschap van de wereldkerk.

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons