'Pater Frans moest wel in Syrië sterven'

Pater heeft zijn dood waarschijnlijk zien aankomen

in Christelijk Nieuws

Pater Frans heeft waarschijnlijk wel zien aankomen dat hij in het belegerde Homs zijn dood zou vinden. Dat liet Syrië-kenner Maarten Zeegers weten bij Dit is de Dag. ‘Hij moest daar blijven, hij moest daar sterven. Syrië was alles voor hem.’

Zeegers bezocht de Nederlandse pater meerdere malen toen hij nog in Syrië woonde. "Het is heel tragisch dat een man die zoveel goeds heeft gedaan zo aan zijn eind komt, maar ik viel niet van mijn stoel. Deze man sprak zich vrij openlijk uit tegen de revolutie en je leeft in een gebied waar de rebellen het voor het zeggen hebben. Dan kan je tegen een kogel lopen."

De oud-Syrië-correspondent van het NRC herinnert zich Pater Frans als iemand die erg betrokken was bij het lot van de zwakkeren. Op verschillende plekken in Syrie ving hij gehandicapte kinderen op, of ze nou moslim waren of christelijk. "Een islamitische nicht van een kennis van mij werd ook naar zijn klooster gestuurd", vertelt Zeegers. "Die is toen op kosten van de Jezuïeten naar Amerika gestuurd voor een operatie."

Echte Syriër
Zeegers was in Syrië werkzaam als journalist en heeft om veiligheidsredenen wel eens bij Pater Frans gelogeerd. Ook was hij bij zijn 70e verjaardag. "Dat was een groot feest. De mensen daar droegen hem echt op handen. Hij zei ook toen hij hen bedankte: ‘Ik voel me echt een Syriër.’"

Beluister het interview bij Dit is de Dag.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons