Oproep: zing psalm 43 op zondag 4 mei

Arie Slob ziet graag dat kerken aandacht besteden aan de dodenherdenking

in Mediatips

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob steunt de oproep van de Raad van Kerken in Dordrecht om zondag 4 mei psalm 43 te zingen in de kerkdienst.

(imported body)


"Op deze manier kunnen kerken een geestelijke dimensie aan de herdenking toevoegen". Dit heeft het Nederlands Dagblad gemeld. In 2008 kwam er voor de eerste keer vanuit Dordrecht een oproep om met psalm 43 te herdenken op zondag 4 mei in combinatie met het gedicht van de achttien doden en het volkslied. In Dordrecht gaf negentig procent van de kerken gehoor aan de oproep. In alle provincies en ook in een Nederlandse kerk in Belgie werd met psalm 43 stil gestaan bij de betekenis van 4 mei.

Tweede Wereldoorlog
Psalm 43 is verbonden geraakt aan de dodenherdenking doordat een groep verzetsmensen het lied zong voordat de Duiters de achttien in 1941 op de Waalsdorpervlakte fusilleerden. In 1946 was er op die plek de eerste dodenherdenking. Arie Slob noemt dit verhaal indrukwekkend. "De zondag is een mooie dag voor herdenken. Aan de hand van het verhaal bij psalm 43 kunnen kerken op een goede manier aandacht besteden aan 4 mei."

Historische betekenis
Zes jaar geleden noemde het landelijk Comité 4 en 5 mei het zingen van de psalm al 'een interessante liturgische suggestie'. In het ND komt ook de voorzitter van het platform Raad van Kerken Dordrecht, Hans Berrevoets, aan het woord. Hij noemt op zondag 4 mei 2014 met een psalm te herdenken een unieke kans, want pas in 2025 valt 4 mei weer op een zondag. De Raad van kerken noemt in de oproep de psalm zowel van religieuze als historische betekenis.

Psalm 43
Uit de Nieuwe Bijbelvertaling.

1 Verschaf mij recht, o God, vecht voor mijn zaak.
Bescherm mij tegen een liefdeloos volk, vol list en bedrog.

2 U bent toch mijn God, mijn toevlucht, waarom wijst u mij af,
waarom ga ik gehuld in het zwart, door de vijand geplaagd?

3 Zend uw licht en uw waarheid, laten zij mij geleiden
en brengen naar uw heilige berg, naar de plaats waar u woont.

4 Dan zal ik naderen tot het altaar van God, tot God, mijn hoogste vreugde.
Dan zal ik u loven bij de lier, God, mijn God.

5 Wat ben je bedroefd, mijn ziel, en onrustig in mij.
Vestig je hoop op God, eens zal ik hem weer loven,
mijn God die mij ziet en redt.


Bron: Dordrecht.net

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons