Opnieuw kijkcijferrecord voor The Passion

in Mediatips

Maar liefst 3,2 miljoen mensen hebben donderdagavond gekeken naar The Passion, de grote live tv-productie van EO/RKK.

The Passion vertelde het verhaal over de laatste uren van Jezus’ leven: het lijden, sterven en de opstanding.

Groningen

Na driemaal de Randstad was Groningen dit jaar gastheer van het muzikale evenement The Passion. Ongeveer 20.000 mensen trotseerden de regen in Groningen om live naar de uitvoering op de Vismarkt te kijken. De uitzending van de EO en RKK van anderhalf uur was rechtstreeks te volgen op tv. 

Het Verhaal

Beau van Erven Dorens (Verteller) nam de kijker mee door het verhaal. Beau: "De helft van de Nederlanders weet niet eens meer wat Pasen betekent. Vandaag is Groningen even Jeruzalem. Heeft het kruis nog steeds zeggenskracht? Zou Jezus anno 2014 ook een aardverschuiving hebben veroorzaakt? Jezus kwam niet om te oordelen, maar om te redden. We zoeken Jezus op terwijl hij Groningen binnenkomt.”

Jan Dulles vertolkte de rol van Jezus en opende krachtig met het lied “Alles is liefde”. Voor hem, voor haar, voor mij. 

Simone Kleinsma was Maria in The Passion 2014. Verteller Beau: "Niemand is meer verbonden met Jezus dan Maria, en het zal niet goed aflopen met haar zoon. We werken naar een tragische climax". Deze intense emotie werd prachtig vertolkt in de nummers “Als jij maar naar me lacht” en “Waarom nou jij?”

Processie

Ondertussen liep de processie met het verlichte kruis door de stad Groningen. Een bijzondere stoet van gelovigen en ongelovigen, jong en oud, moslim en christen. Ook virtueel via het tweede scherm op live.thepassion.nl sloten meer dan 22.000 mensen zich aan bij deze processie. 

Verraden

Judas (Jamai Loman) heeft Jezus verraden, en hij worstelt enorm met zijn gevoel. “Daar ga ik dan, ben ik gevallen of gevlogen”. En ook de woorden van “Margaritha” van Borsato komen binnen: “Ik verlies het van de wanhoop, en ik voel mijn tranen branden”. Petrus (Stanley Burleson) kiest voor zichzelf. “Die man, die Jezus, die ken ik niet”.

Jezus wordt naar Pilatus (Jack van Gelder) gebracht. De menigte op de Vismarkt schreeuwt: “Kruisig hem!” Pilatus wast zijn handen in onschuld. Jezus wordt afgevoerd om een vreselijke dood te sterven aan een kruis.

Hou je vast aan Mij

Het verhaal gaat verder en eindigt niet bij de kruisiging. Jezus is opgestaan uit de dood! Dit keer staat Jezus niet op een brug, een toren of het water maar Hij begeeft zich tussen de mensen op de Groningse Vismarkt en praat met hen. Ondertussen klinkt het laatste nummer van The Passion 2014: "Kijk omhoog, zoek niet naar een antwoord. Laat het los. Hou je vast aan Mij!"

Herhaling

The Passion wordt zaterdag 19 april om 14:40 herhaald op Nederland 1 en om 22:35 op Nederland 3.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons