Nieuws rondom heiligverklaringen pausen

Heiligverklaring in bioscopen, minister Timmermans naar Rome, pauselijke musical

in Christelijk Nieuws

In 1300 bioscopen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika is zondag de heiligverklaring van de pausen Johannes Paulus II en Johnnes XXIII rechtstreeks te zien in driedimensionale beelden. De bioscoopvoorstelling wordt gratis verzorgd door het Vaticaan in samenwerking met Sky. Nederland doet niet mee.

(imported body)

"In Nederland is de belangstelling daarvoor te gering", denkt aartsbisschop Wim Eijk. In Nederland is ook weinig aandacht voor de Twitter- en Facebookberichten die het Vaticaan al een poos verspreidt over de komende plechtigheid. Er zijn ook geen speciale gedenkborden, -bekers of -penningen te koop, zoals dat bijvoorbeeld in Duitsland wel het geval is.

Polen enthousiast
In Polen, het geboorteland van Johannes Paulus II, zijn de speciaal geslagen herdenkingsmunten al vrijwel uitverkocht. Polen stonden er uren lang voor in de rij. De Poolse paus Johannes Paulus II was al een paus van records en heeft er na zijn dood nog één aan toegevoegd. Hij wordt zondag, ruim 9 jaar na zijn dood, heilig verklaard. Dat is sneller dan welke paus ook. De heiligverklaring werd mogelijk, nadat paus Franciscus in juli 2013 bekend had gemaakt dat een tweede wonder op voorspraak van Johannes Paulus was erkend.

De paus is van groot belang voor zijn geboorteland Polen geweest, waar hij nog altijd zeer grote populariteit geniet. Door zijn eerste bezoek als paus aan Polen in 1979 en zijn steun aan de verboden vakbond Solidariteit heeft hij er onbetwistbaar toe bijgedragen dat het communisme in zijn land en andere Midden- en Oost-Europese landen verdween. Hij bezocht Polen acht keer.

Poolse paus in Nederland
Een van de landen die Johannes Paulus II bezocht was, in mei 1985, Nederland. Het was geen succes. De paus slaagde er niet in zijn boodschap over te brengen en er waren rellen tegen het bezoek in Utrecht. Als ongewild neveneffect werden de tegenstellingen binnen de Nederlandse kerk aangewakkerd, mede doordat de bisschoppen kritische katholieken uit het programma hadden geweerd.

Wèl speciale mis en afvaardiging
Bisdommen in Nederland verspreiden wel speciaal voor de gelegenheid gemaakte bidprentjes van de beide pausen onder de parochianen. Ook zal zondag tijdens missen aandacht besteed worden aan de unieke heiligverklaring van twee pausen tegelijk. België stuurt het voormalige koningspaar Albert en Paola zondag naar Rome, maar vanuit Nederland reizen geen leden van het Koninklijk Huis af.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigt Nederland zondag in Rome bij de heiligverklaring van de pausen. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. In Rome worden zeker 5 miljoen toeschouwers verwacht. Omroep RKK zendt de plechtigheid zondag rechtstreeks uit vanaf 9.30 uur op Nederland.

Extra: musical Johannes Paulus II
Deze week is in Rome een musical over het leven van paus Johannes Paulus II in première gegaan.  Er wordt verteld over zijn jongensjaren in geboorteland Polen. Hier komen onder andere zijn liefdesleven, het verlies van zijn moeder en broer en het leven onder het communistische bewind aan bod.

Het publiek was anders dan de gebruikelijke musical-gangers. Nonnen, priesters en een Vaticaanse delegatie waren maar al te benieuwd hoe het leven van deze populaire paus werd bezongen.

<iframe src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:40546990&type=urn&width=560&height=320&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" style="border: none; overflow: hidden;" frameborder="0" height="320" width="560"></iframe>

Bron: ANP / NPOSpirit

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons