"Lijden is een gift van God"

Matthew Koo zat 30 jaar in een werkkamp in China

in Christelijk Nieuws

Een priester die 30 jaar heeft vastgezeten in een werkkamp in China, noemt zijn eigen lijden een 'gift van God'. In een interview met het Catholic News Agency (CNA) getuigt de Chinese priester Matthew Koo - die werd opgepakt vanwege zijn Maria-verering - dat zijn ervaringen weliswaar pijnlijk waren, maar dat hij ook veel zegeningen heeft ontvangen.

"O, ik dacht dat opoffering een gave is die je van God krijgt... Mensen zeggen 'jij hebt veel geleden', maar dan zeg ik: 'als ik daar niet ben om te lijden, wat doe ik daar dan?'"

Maria
Koo herinnert zich nog de nacht dat hij werd gearresteerd in 1955. Het was op de door de Katholieke kerk vastgestelde geboortedag van Maria dat hij andere priesters in een Katholiek seminarie werden opgepakt. Zonder advocaat en zonder proces werd Koo veroordeeld tot vijf jaar werkkamp - in China vooral gezien als 'heropvoedingskamp'. De straf werd door de verschillende regimes steeds verlengd.

Bakstenen
In de kampen moest Koo zware fysieke arbeid verrichten zoals bakstenen maken en de grond omspitten. In zijn team zat een mede-broeder uit het seminarie waarmee hij tijdens het werk de rozenkrans kon bidden. Ze communiceerden via briefjes, en toen dat werd betrapt werd de straf opnieuw verzwaard.

Hongersnood
Koo werd overgeplaatst naar een kamp vlakbij Tibet, waar het erg koud was. "Helaas war er toen ook een hongersnood in China, maarliefst drie jaar lang. We hadden dus niks te eten. Mijn gezondheid ging steeds verder achteruit, totdat ik nog minder dan 37 kilo woog en niet meer kon lopen." Matthew Koo is anderhalf jaar in die situatie gebleven, maar vond toen wonderlijk genoeg een manier om er weer bovenop te komen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen kon hij iets gaan betekenen. "Ik zorgde voor de zieken en had meer te eten. Later kon ik ook weer werken." Na tien jaar zat zijn officiële straf er op, en kwam hij andere werkkampen terecht, waar alles hetzelfde was, behalve dat hij er een kleien beetje voor betaald kreeg. Daar heeft Koo nog 19 jaar doorgebracht.

Blij
Terugkijkend noemt Matthew Koo zijn tijd in het kamp weliswaar zwaar, maar ook "Gods gift", mede omdat hij door zijn verhaal de kans heeft gehad om naar Rome te reizen en de paus te ontmoeten. "Uit iets slechts kwam zo iets goeds voort. Dus dank ik God voor alles en heb een blij hart. Ik heb vrede in mijn hart, want Jezus beloofde ons een leven na deze aarde."

Foto: Marco Galdolfo/CNA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons