Koningshuis mag christelijk geloof uitdragen

EO-enquête over één jaar koningschap Willem-Alexander

in Christelijk Nieuws

Driekwart van de Nederlanders vindt dat koning Willem Alexander zijn eigen christelijke geloofstraditie mag vormgeven binnen de monarchie. Slechts zeven procent van de ondervraagden vindt dat de koning neutraal moet zijn en zijn geloofsovertuiging niet moet uitdragen .

Dat blijkt uit een opinie-onderzoek van Dit is de Dag en Blauw Bloed onder de Nederlandse bevolking over het eerste jaar van Willem Alexander.

Niet-kerkelijk
De koning is belijdend lid van de Protestantse Kerk Nederland. In 1997 deed de toenmalige prins belijdenis van zijn geloof, waarmee hij toetrad tot de kerk waaraan ook zijn familie was verbonden. Koningin Máxima is officieel lid van de Roomskatholieke kerk. Willem Alexander en Máxima lieten hun kinderen dopen in de protestantse kerk van Wassenaar.
In een interview noemde Willem Alexander zichzelf ooit ‘gelovig, niet kerkelijk’. In zijn eerste kersttoespraak maakte de koning een aantal religieuze toespelingen, zonder expliciet te worden over zijn eigen geloofsovertuiging.

Oranje-traditie
‘Willem-Alexander is christen’, aldus Blauw Bloedpresentator en koningshuisdeskundige Jeroen Snel. ‘Een persoonlijke keuze waarmee hij in een lange Oranjetraditie staat. Op een enkel moment hebben we er iets van meegekregen. Zoals bij de doopplechtigheden van zijn drie dochters waarbij de voorgangers vaak het voorgesprek met Willem-Alexander aanhaalden.
Toch vindt Willem-Alexander zelf dat zijn geloof er eigenlijk niet toe doet, zegt de presentator. 'Hij is staatshoofd van alle Nederlanders ongeacht hun geloofsovertuiging. Ik verwacht daarom niet dat hij in de toekomst hier meer van zal laten zien, hoe graag sommigen dat ook zouden willen.'

Onderzoek op radio en tv:
- Vanavond vanaf 18 uur in de Dit is de Dag Radio op Radio 1
- Vanavond om 19.35 in royaltyprogramma Blauw Bloed op Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons