Kerk brengt dader en slachtoffer bij elkaar

in Christelijk Nieuws

Volgende week wordt in Rwanda een van de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis herdacht. Dan is het 20 jaar geleden dat in drie maanden tijd bijna een miljoen Rwandese Tutsi's werden vermoord door hun Hutu-landgenoten.

(imported body)

Volgende week wordt in Rwanda een van de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis herdacht. Dan is het 20 jaar geleden dat in drie maanden tijd bijna een miljoen Rwandese Tutsi's werden vermoord door hun Hutu-landgenoten.

Marie is een van de weinige overlevenden van de moord op 30.000 Tutsi's bij de Cyanika rooms-katholieke kerk. Zij verloor haar familie. Juvenal was een politieagent die vijf mensen heeft vermoord tijdens het bloedbad. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf, maar werd later vrijgelaten. De president liet iedereen vrij die schuld bekende en vergeving vroeg voor zijn daden. Juvenal en Marie werden verzoend als onderdeel van een geloofsprogramma in hun gemeenschap. Juvenal heeft spijt van zijn daden en helpt Marie nu met het werk op haar land.

Het geloofsprogramma wil dat dader en slachtoffer naast elkaar kunnen leven en wordt ondersteund door de Ierse hulporganisatie Trocaire. Er zijn 2000 daders en overlevenden die het programma volgen. 

Bekijk hier de video van NPO Spirit

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons