Israël mist drie van de vier maansverduisteringen

Vier rode manen: profetisch eindtijdverschijnsel of gewoon natuurverschijnsel?

De berekende verschijning van vier volledige maansverduisteringen (ook wel de vier rode manen genoemd) heeft de aandacht getrokken van velen in de christelijke wereld. Dit omdat de verduisteringen precies plaatsvinden op vier belangrijke Joodse feestdagen. De eerste rode maan zou te zien zijn op de vooravond van Pesach, het Joodse Paasfeest op 14 april aanstaande. En de vierde rode maan op het Loofhuttenfeest op 27 september 2015.

De maansverduisteringen gaan echter in Israël bijna ongezien voorbij. Volgens gegevens van de NASA zal alleen de laatste maansverduistering zichtbaar zijn vanuit het Midden-Oosten, en dan nog maar gedeeltelijk.

Totale maansverduisteringen – die vaak 'bloedmanen' worden genoemd vanwege de rode gloed - zijn op zich niet ongewoon. Sinds 2000 hebben er 13 plaatsgevonden. En omdat zowel Pesach als het Loofhuttenfeest altijd bij volle maan plaatsvinden zijn ze beide af en toe samengevallen met bloedmanen. Dit was voor het laatst bij het begin van het Loofhuttenfeest in 1996.

Iets minder gebruikelijk zijn tetraden - vier opeenvolgende totale maansverduisteringen zonder tussenliggende gedeeltelijke zonsverduisteringen – die sinds het begin van de jaartelling 62 keer zijn voorgevallen.

In de laatste 2000 jaar is zeven keer een tetrade volledig samengevallen met Pesach en Soekot.

Profetische ontwikkelingen?

Volgens onder andere Pastor Mark Biltz betekent dit dat een bijzondere reeks van profetische ontwikkelingen is begonnen. Blitz is één van de voorgangers van El Shaddai Ministries in het Amerikaanse Tacoma. Toen hij enkele jaren geleden een foto zag van een bloedrode maan boven de Rotskoepel in Jeruzalem combineerde hij dat met het Bijbelse gegeven dat de maan in de eindtijd bloedrood zal worden. (Joel 2 : 30,31)
Pastor Mark Biltz ging op het internet op zoek om te zien of hij zon- of maaneclipsen kon vinden voor de komende jaren die misschien wel betekenisvol kunnen zijn.

Blitz ontdekte toen dat er vier maansverduisteringen en twee zonsverduisteringen in het Sabbatsjaar van 2014 en 2015 zullen plaatsvinden. Ook merkte hij dat deze in 2014 en 2015 alle vier op Joodse heilige dagen vallen.
Dit is volgens hem wel hoogst ongebruikelijk. Blitz: "wat wil God aan Israël vertellen door de aanstaande maansverduisteringen?" Is het mogelijk dat hiermee Bijbelse profetieën gaan vervullen?"

Nuchter en waakzaam blijven

Dirk van Genderen, publicist en spreker heeft zich ook verdiept in de vier rode manen.

Dirk: "Ik meen dat een waarschuwing op zijn plaats is voor een te gespannen verwachting op grond van de tetrade van 2014 en 2015. Allereerst is het al opmerkelijk dat drie van de vier komende maansverduisteringen niet eens in Israel te zien zullen zijn. Verder worden de tetrades tijdens Joodse feestdagen in het verleden waarop er helemaal niets gebeurde, min of meer weggemoffeld. Want die passen blijkbaar niet in het ‘plaatje’. Het is de afgelopen 2000 jaar slechts één keer gebeurd dat er tijdens een tetrade iets opzienbarend gebeurde, namelijk de inname van Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse oorlog."

Ook zegt Dirk: "Spreekt de Bijbel ergens over tetrades? Ik kan dat nergens vinden. Wel wordt op diverse plaatsen (Joel 2:30, 31 en Handelingen 2:19, 20) gesproken over de maan die veranderd zal worden in bloed en de zon in duisternis, voordat de grote en ontzagwekkende dag van de Here komt. Mattheus 24:29 spreekt ook over sterren die dan van de hemel zullen vallen en Openbaring 6:12 en 13, die al deze tekenen ook noemt, spreekt hierbij nog over een grote aardbeving. In deze gedeelten gaat het niet over tetrades, maar over wereldomvattende, bovennatuurlijke gebeurtenissen, waarbij de genoemde gebeurtenissen tegelijkertijd plaatsvinden.

Meer lezen van Pastor Mark Biltz "Zons- en maansverduisteringen in 2014 en 2015 

Meer lezen van Dirk van Genderen "Tekenen aan zon, maan en sterren"


 
 
 

Lees in Visie alles over de toekomst!
Visie werpt een blik in de toekomst in drie speciale nummers. Hoe ziet ons leven er uit in 2065? Is er dan nog plek voor de kerk? En hoe zit het eigenlijk met de toekomst van christenen? Ook zoeken we naar antwoorden op tien prangende vragen over de hemel: zijn er dieren? Herkennen we elkaar? Is alles echt van goud?

Deze drie Visie's bevatten ook een boodschap voor de kerk van de toekomst: in een tijdscapsule verzamelt de redactie de komende tijd lessen uit het heden die de christenen van straks niet mogen vergeten.

Kortom: drie nummers die je niet wilt missen. Neem daarom nu drie maanden Visie voor slechts €15,-.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons