"Israël belemmert kerkgang Jeruzalem op Paaszondag"

Nederlandse VN-gezant Robert Serry met groep christenen tegengehouden

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse VN-gezant Robert Serry heeft uitgehaald naar de Israëlische veiligheidsautoriteiten. Die weigerden zaterdag een groep van Palestijnse christenen en diplomaten de toegang tot de Heilig-Grafkerk in Jeruzalem. Serry liet weten "onthutst" te zijn over het optreden van de autoriteiten, meldden de Verenigde Naties.

Serry en andere diplomaten waren uitgenodigd voor een paasoptocht naar de kerk. Bij een controlepost werd de stoet echter tegengehouden. Volgens de VN waren afspraken gemaakt over het doorlaten van de processie, maar daar bleek de politie geen boodschap aan te hebben. ,,De Israëlische politie weigerde toegang te verlenen en stelde daar orders toe te hebben'', aldus de VN.

Onacceptabel
Diplomaat Serry reageerde volgens de VN teleurgesteld op het optreden van de politie: ,,De speciale VN-coördinator was onthutst dat een vreedzame processie ten gelegenheid van Pasen in de oude stad werd verstoord door het onacceptabele gedrag van de Israëlische veiligheidsautoriteiten.''
Serry vertelde persbureau Reuters dat hij met Nederlandse, Italiaanse en Noorse diplomaten door een mensenmassa tegen een hek werd gedrukt. ,,Het werd erg gevaarlijk, omdat er een grote groep mensen was en ik tegen het metalen hek werd geduwd dat de politie er had neergezet", zei Serry.

Te druk
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zet vraagtekens bij het verhaal van de Nederlander. ,,Als er sprake was van geduw en getrek was dat een micro-incident'', zei een woordvoerder van het departement. De politie zou simpelweg maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat het te druk werd in en rond de kerk.

Voor Serry, de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, is het incident reden om alle partijen op te roepen religieuze vrijheden te respecteren. Ook maant hij de betrokken groepen ,,af te zien van provocaties, zeker tijdens religieuze feestdagen.''

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons