“Ik zie hier een stelletje eikels”

5 vragen aan jongerenwerker Marnix Witteveen

in Geloven

Marnix Witteveen werkte altijd al met jongeren, maar had het verlangen om jongeren op dagelijkse basis te ontmoeten. Hij gooide het spreekwoordelijke roer om en kocht een boot, die nu dagelijks een thuishonk is voor jongeren uit Dronten. EO/Geloven stelt hem 5 vragen.

1. Wat vind je belangrijk om door te geven?
“’Er heerst een andere sfeer in de boot dan in jongerencentra’, zei ooit een bezoeker tegen me. En dat is precies wat ik wil doen: jongeren iets van Gods liefde laten ervaren en veiligheid bieden.”
 
2. Waar haal je de inspiratie vandaan?
“Al voor ons trouwen werkten mijn vrouw en ik veel met jongeren. Ik heb altijd al het idee gehad dat met Gods ding bezig ben, niet met mijn eigen ding. Anders kan ik er beter mee stoppen. Het potentieel dat jongeren hebben, dat raakt me en daar wil ik iets mee doen. ‘Ik zie hier een stelletje eikels zitten’, zei ik een keer tegen ze. Dat vonden ze natuurlijk niet zo leuk. Maar mijn zin was nog niet af: ‘Ik zie hier een stelletje eikels zitten, die een boom kunnen worden.’”
 
3. Waarvoor kunnen de jongeren bij jou niet aankloppen?
“Voor een feestje met alcohol en drugs. We hebben de boot vijf jaar geleden heel symbolisch met Jip en Janneke-champagne gedoopt. We willen een veilige plek zijn voor alle soorten jongeren vanaf 12 jaar.”
 
4. Welk aspect van Jezus laat jij zien?
“Zijn ontferming. Als Jezus de schare aankeek, werd hij soms zo geraakt dat hij wel een potje kon janken. Laatst kwam een meisje van 14 jaar naar me toe en vertelde dat ze zo slecht slaapt. ‘Ik blow teveel’, zei ze. Dan kan ik breken.”
 
5. Welke droom heb je voor de toekomst?
“Ik droom ervan dat een groeiende groep interkerkelijke jongeren de boot ziet als hun thuishonk. Ik hoop dat ik over 5 jaar meer op de achtergrond bezig ben, en dat de jongeren de boot runnen.”
 

Jongerencentrum DeBoot is één van de zestig LifeSpots van Youth for Christ: plekken waar mensen vanuit Gods liefde hun leven delen met jongeren en hen helpen groeien en hoop bieden. Youth for Christ biedt deze LifeSpots ondersteuning door ze te coachen, te trainen en onderling te verbinden.
 
Wil je je laten inspireren door andere lokale initiatieven? Stap 30 april dan in de YfC-schoolbus voor een inspiratietrip langs verschillende LifeSpots.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons