“Ik heb iets met deze wijk”

Faouzi Chihabi leidt jongeren op tot kok in Rotterdamse wijk Feyenoord

in Geloven

De Rotterdamse wijk Feyenoord heeft een speciaal plekje in het hart van Faouzi Chihabi. Hij zet zich in voor betere arbeidskansen voor de jongeren uit de wijk. In zijn ‘trattoria’ traint en begeleidt hij jongeren in het horecavak.

1. Wat is jouw unieke talent?
“Mijn ondernemende geest. Ik kom uit België, heb Marokkaanse roots en heb werknemers van alle culturen van de wereld in een Italiaans restaurant in Rotterdam. Kun je nog meer bij elkaar brengen? En dat terwijl ik nog niets van eten wist, toen ik hier begon. Door steeds weer nieuwe dingen te ondernemen doe ik brede ervaring op.”
 
2. Wat doe je bij tegenslag in je leven?
“Gewoon verder leven. Ik ben met tegenslag grootgebracht. Ik heb nooit een vader gehad, en mijn broer is overleden. Ik heb geleerd om bij tegenslagen heel nuchter te denken: ‘Dat gaat dus klaarblijkelijk anders. Er zal wel iets beters komen.’”
 
3. Wat is het eerste dat je doet als je ’s ochtends opstaat?
“Ik moet eerst iets kouds eten of drinken. Meestal een glas water, soms bier. Ik kom natuurlijk uit België, het land van bier. Soms neem ik zelfs Ben&Jerry’s ijs, als het maar koud is!”
 
4. Aan welk lied heb jij steun?
“Avé Maria. Het haalt de eelt van je ziel en maakt je gevoelig. Het lied prikkelt je om wakker te zijn en in het moment te leven. Dat leer ik ook mijn leerlingen: wees scherp, weet waar je mee bezig bent. Anders krijg je ongelukken.”
 
5. Met welke man of vrouw uit de bijbel identificeer jij je?
“Jozef. Zijn leven is mijn leven. Jozefs persoonlijkheid vind ik bewonderenswaardig: hij blijft vooruit kijken en vasthouden aan zijn relatie met God, ondanks alles. Dat is waanzinnig met al die tegenslagen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons