Film Noah bijbelser en saaier dan gedacht

Spectaculaire effecten dienen onovertuigend scenario

in Mediatips

‘Noah’ is vooral een avonturenfilm. Voorafgaand aan ‘Noah’ vertoont de bioscoop trailers van komende attracties, bedoeld voor eenzelfde publiek. Zo zie ik ‘Transformers’, ‘Spiderman’, en ‘Hercules’ langskomen. Dat belooft groot spektakel. En inderdaad valt ‘Noah’ niet ver van die boom.

Noach is een nomadische vegetariër die in de oertijd met zijn gezin op een troosteloze, platgekapte, leeggedolven en verschroeide aarde woont. Ze kamperen ver van de gewelddadige samenleving, die verantwoordelijk is voor dit landschap. Maar ook Noach en de zijnen moeten kampen met geweld.
 
Dromen van de Schepper
Dan krijgt Noach dromen van de Schepper. Hij hoort de Schepper nooit. Er is geen stem die Noach verteld hoe en wat hij moet doen. De Schepper maakt zich enkel bekend aan Noach via wonderen en nachtelijke beelden.
 
Noach moet zelf ontdekken en interpreteren wat de Schepper eigenlijk van hem wil. Daar zoekt hij constant zijn weg in, zelfs tot na de zondvloed—wat dat betreft een herkenbaar gegeven voor iedere gelovige.
 
Noach staat alleen. Vrouw en kinderen moeten van hem aannemen wat de Schepper van plan is. Gaandeweg concludeert Noach dat er na de zondvloed een aarde zonder mensen zal zijn. God spaart hen enkel om voor de dieren in de ark te zorgen, maar de mens—dus zijn gezin—moet na de zondvloed uitsterven. Mensen moeten verdwijnen zodat er een nieuwe, schoongewassen aarde kan zijn. Maar ook die interpretatie maakt Noach al zoekend zelf.

En een reden dat het allemaal fout is gegaan met de aarde, volgens de film, is dat mensen zich vastklampen aan het idee dat ze in het evenbeeld van de Schepper zijn gemaakt en over de schepping willen heersen. Daar komt narigheid van. 
 
Bekend verhaal
Als je een film over een bekend verhaal gaat maken, dan zijn je scenariokeuzes beperkt—er zijn tenslotte veel fans die het verhaal kennen. Je kunt enkel een mogelijke verdieping geven van de tekst. En als je er te ver van afdwaalt loop je het risico dat je je publiek verliest.
 
De gevallen engelen (de 'godenzonen' van Genesis) zijn reusachtige granieten ‘transformers’ die Noach helpen met het bouwen van zijn ark. Dat ze transformers van steen waren vind ik gedurfd, maar op het moment dat ze Noach gaan helpen met de bouw, raak ik de draad van het verhaal kwijt.

Teleurstellend
Al met al is Noah een teleurstellende film. Niet omdat het niet bijbels is—in de grote lijnen is het eigenlijk bijbelser dan ik me had voorgesteld (zelfzuchtig menselijk handelen heeft Gods schepping verwoest)—maar omdat de interpretatie niet boeit.

 
Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons