Drugscrimineel beleeft eigen 'opstandingsverhaal'

in Geloven

Jan Corsius (56), ‘getuigend sergeant’ in het Leger des Heils, brak na een leven als crimineel en drugsverslaafde met zijn verleden.

Jeugd

Johannes Jacobus Theodorus Corsius groeide op voor galg en rad. Het gezinsleven aan de Paul Krugerlaan bood weinig aanknopingspunten voor een fleurige toekomst. Moeder en tante waren prostituee, vader alcoholist en de neefjes pooier. De kleine Jan liep rond in de hoerenkasten van de Doubletstraat en raakte vertrouwd met de ruige feesten en het alcoholmisbruik in dit milieu.


Op veertienjarige leeftijd leerde hij ‘Engels inkopen doen’ bij Jamin en de Hema. ‘Zo Jan, zo kan het ook’, waren de woorden van de neef die voordeed hoeveel gestolen waar er onder zijn jas paste. Jan ging mee brommertjes pikken, raakte aan de harddrugs, was nauwelijks twintig toen hij zijn vriendin achter het raam zette. Dat moest wel, want heroïne is altijd al duur geweest en enkel stelen en inbreken leverde niet genoeg op.
‘Gekkigheid allemaal’, zegt hij nu, met een typisch Haags gevoel voor understatement.Hells Angels


Het was wel wat meer dan gekkigheid, waarvoor Corsius zich in de loop der jaren bij de rechter moest verantwoorden. In totaal bracht hij drie jaar in de cel door vanwege vermogensdelicten. Zijn misstappen werden hoe langer hoe ernstiger: omgang met Hells Angels uit Haarlem, overvallen, drugshandel.Sportschool


De ommekeer kwam uit onverwachte hoek. Een goede vriend, eveneens crimineel, bleek opeens verslingerd aan de Bijbel. Hij droeg eruit voor in de sportschool, waar de twee vaak aan de gewichten trokken. ‘Hou nou eens je kop over die Bijbel’, sneerde Corsius. Toch dacht hij het heilige boek beter te kennen dan zijn vriend en hij begon het aandachtig te lezen. Puur om zijn maat af te troeven, zoals dat gaat onder Haagse jongens.

Maar van het éeen kwam het ander en Corsius werd gegrepen. Stoppen met lezen lukte niet meer. ‘Ik moest gewoon. ‘s Nachts werd ik wakker getikt door God. Niet één keer, maar vaak. Dan moest ik de Bijbel lezen en de woorden gingen leven.’ 
Binnen vier maanden was Corsius bekeerd, een half jaar later gedoopt door onderdompeling. Sloot zich aan bij het Volle Evangelie van Maasbach. Een jaar na zijn bekering meldde hij zich bij het Leger des Heils. Hij kon meteen aan de slag. Jarenlang haalde hij kleding en meubels op, in het begin als vrijwilliger. Inmiddels is hij opgeklommen tot coach van de daklozenopvang, leidt hij gespreksgroepen, getuigt hij, zingt in de kerk en speelt in het muziekkorps van het Leger.Lees het complete verhaal in 'Kerk in Den Haag'

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons