'De volmaakte paus bestaat niet'

in Christelijk Nieuws

"De volmaakte paus bestaat niet. Pausen blijven mensen, elk met zijn eigen talenten. Elke tijd krijgt zijn eigen paus.'' Dat zegt kardinaal Wim Eijk over de heiligverklaring van de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II zondag in Rome.

Nooit eerder werden twee pausen tegelijk heilig verklaard. Voor paus Johannes Paulus II is het bovendien heel erg snel, want hij stierf pas 9 jaar geleden, nadat hij 27 jaar lang wereldleider van de Rooms-Katholieke Kerk was geweest. "Bij zijn begrafenis scandeerden talloze mensen op het Sint Pietersplein in het Vaticaan al 'sanctus subito' (heel snel heilig). Hij was een warme persoonlijkheid.'' Vier vragen aan de aartsbisschop over de aanstaande heiligen.

Wat heeft Nederland van Johannes Paulus II (Karel Wojtyla, paus van 1978 - 2005) gemerkt?

In Nederland neemt de rol van het geloof al sinds de jaren 60 af. Johannes Paulus was er echter een voorbeeld van dat God niet aan leeftijdsdiscriminatie doet: hij leed ernstig onder de ziekte van Parkinson, toonde op het eind van zijn leven zelfs zijn wanhoop daarover, maar bleef een fantastische inspiratiebron voor velen. Doordat hij zoveel reisde, maakte hij de kerk ook zichtbaarder. Bovendien heeft hij zich als Pool van geboorte enorm ingespannen voor de val van het communisme in Oost-Europa.

En van Johannes XXIII (Angelo Roncalli, paus van 1958 - 1963)?

De herinnering aan hem is alweer wat verbleekt, maar hij was in zijn tijd enorm populair. Hij was de paus van het Tweede Vaticaans Concilie, het begin van de modernisering van de katholieke kerk. Het evangelie werd vanaf toen in de volkstaal verkondigd en hij bracht de Bijbelverhalen terug in de kerk. In zijn tijd ademde de Nederlandse samenleving nog religie. Johannes was een voorloper van de nieuwe evangelisatie, net als Johannes Paulus II. De kerk heeft die nieuwe evangelisatie nu meer dan ooit nodig.

Kennen mensen de pausen eigenlijk wel?

Over het gedachtegoed van Johannes XXIII hoorden de mensen vooral via de kerk en de krant. Van Johannes Paulus II bestaan vele YouTube-filmpjes. Nieuwe media hebben deze paus als eerste veel bekender gemaakt. Maar het is jammer dat de geschriften van de pausen (encyclieken) zo weinig worden gelezen, omdat ze ook niet zo toegankelijk zijn. Johannes Paulus II heeft bijvoorbeeld zeer waardevolle dingen geschreven over moraal en medische ethiek. Dat zijn parels die we voorgoed bewaren.

Kende u hen zelf?

Onder Johannes XXIII zat ik nog op de lagere school. Met Johannes Paulus II heb ik echt een band gehad. Hij heeft mij getoond dat je op de langere termijn veel kunt bereiken met geduld en volharding. Ik zou ontzettend graag naar Rome gaan op 27 april, maar het is gewoon te druk. Ik zal echter in mijn gebeden hun voorspraak als heilige graag aanroepen om hulp in deze tijd, waarin de kerk een marginale groepering lijkt te worden.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons