De pausen zijn heilig verklaard

Gelovigen uit de hele wereld komen af op de heiligverklaringen

in Christelijk Nieuws

Honderdduizenden mensen uit de hele wereld hebben zich zondagmorgen vroeg op het Sint Pietersplein in Rome verzameld voor de heiligverklaring van de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II. De politie opende omstreeks 5.30 uur de hekken naar het plein.

Onder het oog van vele honderdduizenden mensen heeft paus Franciscus zondag in het Vaticaan de pausen Johannes XIII en Johannes Paulus II heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Pius X (1903-1914) werd eerder al heilig verklaard.

Staand slapen
Een aantal mensen had toen al ruim 12 uur in de rij gestaan op de weg die naar het Vaticaan leidt. Enkele gelovigen zeiden dat ze staand konden slapen, omdat de mensen zo dicht op elkaar stonden. ,,We hebben hier vanaf 5 uur zaterdagmiddag staan wachten'', zei de 19-jarige Poolse Maria Huszaluk, die met twee jongere zusjes in de mensenmassa stond.

Polen
Vooral uit Polen zijn duizenden mensen naar de Italiaanse hoofdstad gereisd om getuige te zijn van de plechtigheid, die door paus Franciscus wordt geleid. Namens Nederland woont minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de ceremonie bij.

Paus Johannes XXIII
Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen. Wegens zijn hoge leeftijd werd verwacht dat hij een tussenpaus zou zijn, maar hij zou als de paus van de vernieuwing de geschiedenis ingaan. Dat kwam door zijn besluit het Tweede Vaticaans Concilie bijeen te roepen, een vergadering van alle bisschoppen die de Rooms-Katholieke Kerk bij de tijd moest brengen. Het Concilie besloot onder meer tot invoering van de mis in de volkstaal in plaats van het Latijn. Johannes stierf in 1963.

Paus Johannes Paulus II
De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. Johannes Paulus II paarde progressieve denkbeelden op economisch vlak aan behoudende inzichten op het gebied van de ethiek. Hij was een fel tegenstander van onder meer kunstmatige voorbehoedmiddelen, abortus en euthanasie.

Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Ook Pius X (1903-1914) is heilig geworden. De laatste heilige paus voor hem is Pius V (1566-1572).

Live uitzending
De RKK zendt deze ochtend livebeelden uit van de heiligverklaring.

Publiek op het Sint Pietersplein in Rome

 

Bron: ANP / Foto: livebeelden

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons