Cijfers tonen aarzeling twintigers over belijdenis

Ledenregistratie PKN levert interessante data op

in Christelijk Nieuws

Mede door het nieuwe ledenregistratiesysteem komen er nu trends en ontwikkelingen naar boven die voorheen verborgen bleven.

(imported body)

Het is daarom niet voor niets dat dr. Harm Dane en Ronald Bolwijn van het Expertisecentrum Protestantse Kerk de plaatselijke administrateurs bedanken voor het vele werk dat zij - veelal op vrijwillige basis - verrichten. 'Zonder hun inspanning zou er geen goed beeld bestaan van de ontwikkeling van ledentallen en dergelijke binnen onze kerk.'

Populaire zondag
Zo is door de verschillende mutaties die de administrateurs doorvoerden nu duidelijk op welke zondag er het vaakst belijdenis is gedaan in 2013. Dat blijkt de palmzondag voor Pasen geweest te zijn, gevolgd door de zondag van Pasen en Pinksteren.

Meer dopelingen
In 2013 werden in de gemeenten van de Protestantse Kerk 7743 personen gedoopt. Ruim 90 procent daarvan werd in het eerste levensjaar gedoopt. Daarnaast deden er 4174 volwassenen belijdenis van hun geloof. Er lijkt een grote aarzeling te zijn onder jongvolwassenen om belijdenis te doen.

Aarzeling
'Weliswaar ligt de leeftijd van hen die belijdenis doen voor het overgrote merendeel tussen de twintig en dertig jaar, zij die belijdenis doen vormen slechts een kleine minderheid op het aantal doopleden in die leeftijdscategorie. Voorlopig is het gissen naar de oorzaken van de aarzeling om belijdenis te doen. Het zou kunnen samenhangen met de desinteresse voor het kerk als instituut,' aldus de Jaarbrief.

Vorig jaar deden vier personen van 12-15 jaar belijdenis. In de categorie daarboven (16 tot en met 19 jaar) ging het om 583 personen. Ruim 2.500 kerkleden die belijdenis deden waren tussen de 20 en 31 jaar oud.

Lees verder bij het Friesch Dagblad

Foto: freeimages.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons