ChristenUnie verzet zich tegen 'mantelzorgboete'

Kinderen en ouders die voor elkaar zorgen is juist een prijzenswaardig christelijk principe

in Christelijk Nieuws

De senaatsfractie van de ChristenUnie heeft grote moeite met de 'mantelzorgboete', een korting op de AOW voor 65-plussers die samenwonen met hun kinderen. Een woordvoerder heeft een bericht in het Nederlands Dagblad van zaterdag hierover bevestigd.

Volgens de senatoren van de ChristenUnie staat de maatregel haaks op het het christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Ook de SGP verzet zich naar verwachting tegen de maatregel.

Geen meerderheid
Mochten de twee christelijke senaatsfracties tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stemmen, dan wordt het zeer twijfelachtig of dat het in de Eerste Kamer zal halen. De mantelzorgboete maakt deel uit van een pakket bijstandsmaatregelen waarover het kabinet een akkoord heeft gesloten met de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Het deed dat omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Verzet
In de Tweede Kamer bestond ook veel verzet tegen de mantelzorgboete. De ChristenUnie stemde na een akkoord met het kabinet wel voor, maar deed dat niet bepaald van harte. Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie noemt het in het Nederlands Dagblad dan ook 'het volste recht' van haar partijgenoten in de Eerste Kamer om zich tegen dit onderdeel van het wetsvoorstel te verzetten.

Goedkoper
Het betreffende wetsvoorstel is bedoeld om de bijstandsregels strenger te maken. Een onderdeel ervan is de zogeheten kostendelersnorm: bijstandsgerechtigden die in één huis wonen, kunnen volgens Klijnsma de kosten van levensonderhoud delen en zijn daardoor goedkoper uit. Daarom krijgen ze straks een lagere uitkering. De maatregel geldt ook voor AOW'ers die samenwonen met bijvoorbeeld hun kinderen. De bezwaren van de ChristenUnie en de SGP zijn gericht tegen dat laatste.

Bron: ANP / Foto: Pixabay

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons