China heeft binnenkort meeste christenen

"Chinezen hebben behoefte aan zingeving en spiritualiteit"

in Christelijk Nieuws

Over 15 jaar heeft China de meeste christenen wereldwijd. In 2010 had China nog 67 miljoen erkende christenen, maar volgens Pew Research zal dit in de komende 15 jaar oplopen naar 247 miljoen christenen. Dat meldt The Telegraph.

Mexico voert de lijst, 95% van haar inwoners noemt zich christen, aan. Brazilië en Verenigde Staten volgen met  89% en 78%. Deze cijfers zijn inclusief katholieken. China staat op de 37ste plaats om als christen te wonen. In 2010 telde China 5.1% christenen, maar volgens professor Fenggang Yang zal dat in 15 jaar veranderen.

"Met mijn berekening is er geen andere mogelijkheid dan dat China het grootste christelijke land ter wereld wordt", zegt Yang, "en dit gaat gebeuren binnen één generatie". Volgens Yang zullen mensen er nog niet klaar voor zijn. China is officieel een atheïstisch land, maar dit verandert snel omdat de Chinezen behoefte hebben aan zingeving en spiritualiteit.

Communistische leer
In de jaren '50 werd er onder het bewind van Mao een communistische leer doorgevoerd, waardoor er een massale christenvervolging op gang kwam in China. Kerken werden verboden en gingen ondergronds verder. "Mao dacht dat hij religie kon uitroeien en hij dacht dat hij dit bereikt had. De ironie is dat hij compleet de mist in is gegaan."

Sinds de dood van Mao, in 1978, is het christendom een steeds grotere rol gaan spelen in China. Zo blijkt er uit recent onderzoek dat de woorden 'Jezus' en 'christelijke gemeente' veel meer opgezocht worden online, dan de woorden 'de communistische partij' en de Chinese president 'Xi Jinping'.

 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons