BLOG | Welk godsbeeld geef jij je kind mee?

God schetst een beeld van Zijn liefde door de liefde van ouders

in Geloven

Tijdens een jeugddienst zit op rij zes een mevrouw van ruim zeventig, maar als je zegt dat ze tachtig is, geloof ik het ook. Als ik vertel over pijn in je leven door gemiste liefde van je vader, begint ze onbedaarlijk te huilen. Na de dienst zoek ik haar, maar ze is al weg. Ik had graag haar verhaal gehoord en voor haar gebeden.

De afgelopen tijd heb ik regelmatig gesproken over de rol van het vaderschap op je beeld van God. Mensen die geraakt worden door dit thema, raken mij ook steeds opnieuw. Niet alleen die mevrouw waar ik dit stuk mee begon, maar ook jonge gasten die worstelen met de liefde van hun ouders.
 
Ik ben ervan overtuigd dat God door de liefde van je ouders een beeld van Zijn liefde wil schetsen. De beschermende liefde van je moeder ('je kijkt wel uit hè als je van die hoge duikplank gaat, o en doe je jas dicht als je vanuit het zwembad naar huis fietst!') en de uitdagende liefde van je vader ('je gaat toch wel van de hoge duikplank hè! Dat kun jij!’) laten iets zien van de diversiteit van de liefde van God.
 
Dat is wat mij betreft de mooie kant van het verhaal. Helaas kennen erg veel mensen uit hun eigen leven de weerbarstigheid van dit verhaal en gaat dat beeld op verschillende plekken scheef. De liefde komt maar al te vaak in de context te staan van prestatie, is afwezig of zelfs verwarrend door lichamelijk of geestelijk misbruik.
 
Grootste zoektocht
Een schrijver heeft hierover eens geschreven dat de zoektocht naar de liefde van je vader, van je ouders, de grootste zoektocht is die een mens in zijn leven doet. Dat is heftig om op te schrijven, maar dat doet ook een beroep op mij als vader. Hoe laat ik in mijn handelen de liefde van God zien?
 
Ik maak me best wel eens schuldig aan die ‘afwezige liefde’. De afgelopen jaren heb ik zeker vier avonden per week gewerkt, inclusief een dag in het weekend. Als ik thuis ben, heb ik best vaak mijn smartphone vast en ben ik 'geestelijk' afwezig en lastig te bereiken voor mijn kids. Wellicht tijd voor radicale keuzes...
 
Het praten over de liefde van de vader is dus ook een beetje preken tegen mezelf. En ik heb het nodig om daar actief mee bezig te zijn als vader. Hoewel ik er regelmatig over spreek in jeugddiensten, is het een thema dat alle generaties aanspreekt, van jong tot oud. Want ook die vrouw van zeventig heeft ouders (gehad) of is misschien zelf moeder.
 
Herstel
Een tekst aan het eind van het Oude Testament laat nog iets zien van het hart van God als het gaat om gezinnen. “Hij zal ervoor zorgen dat ouders zich verzoenen met hun kinderen en kinderen zich verzoenen met hun ouders.” Dat biedt perspectief. God is reëel over ons vermogen Zijn cadeau heel te laten. Hij biedt garantie op herstel, door Zijn Geest in ons.
 

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons