BLOG | 'Laat ons selfies maken, die ons Liken?'

Jezus is Gods ultieme selfie

in Geloven

In de week van de beroering rondom de #kanselfie, is er ook een nieuwtje dat het maken van een selfie een psychische stoornis is. Althans dat vind een Amerikaanse gezondheidsorganisatie (APA). Vooral mensen met weinig zelfwaarde zouden de 'selfitis'-neiging hebben.

Dat zet meteen de selfie van Barack Obama, de Paus en van Ellen DeGeneres tijdens de laatste Oscaruitreiking in een heel ander daglicht. Alhoewel... als je het bericht iets verder uitpluist, moet je voor een echte diagnose wel minstens drie per dag maken. Voor de eerste lichtere variant schijn je die niet eens online te hoeven zetten. Voor de twee zwaardere varianten geldt dat je ze wel online zet; maar bij alle vormen van deze ziekte kan de verslaafde er niet meer mee stoppen.

Selfie Cultuur
Eind vorig jaar al omschrijft een trendwatcher de jongerencultuur als de 'Selfie Culture'. De grap van zijn betoog is dat een selfie helemaal niet nieuw is. Ondersteund met fotomateriaal uit 1890, laat hij zien dat het al zo oud is als het bestaan van de fotografie. In de kern van zijn culturele analyse zegt hij: we zijn geboren om verbonden te zijn, selfies zijn een manier om ons te verbinden.
 
OK, misschien draaf ik door. Maar kun je vanuit dat oogpunt niet zeggen dat de selfie eigenlijk door God bedacht is? Zei Hij in het eerste hoofdstuk van de Bijbel niet zoiets als: 'Laat ons selfies maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken.' Of zou de juiste social media-vertaling zijn van Genesis 1: 'Laat ons selfies maken, die ons Liken?'

Jezus Gods Selfie
De analyse van de trendwatcher is dat de selfie-cultuur ontstaat door een verlangen je eigen verhaal te vertellen. De selfie-generatie verlangt naar verbinding. Dan kan ik niet anders dan dat verlangen terugzien in de ultieme selfie van God: Jezus.
 
In Hem wordt het verlangen van God om verbonden te raken met je eigen verhaal aan het verhaal van God volledig zichtbaar. De selfie is dan geen officiële ziekte, maar juist een antwoord op de nood en ellende van deze wereld.
 
Alleen maakt God geen feelgood-selfies met een duckface. Komende vrijdag verschijnt er eentje bovenop een heuvel, bebloed en gekruisigd. Waarschijnlijk wordt de mooiste selfie zondagmorgen gemaakt. Heel vroeg bij zonsopgang.  

Hoax
Uiteindelijk bleek het bericht van de selfie ziekte door die Amerikaanse organisatie een hoax te zijn, een nepbericht. Wel eentje die zelfs de kranten heeft gehaald. Niet waar dus.
 
Gelukkig maar, want sinds ik Jezus ben gaan zien als Selfie van God en in de slipstream daarvan besef dat ik ook een selfie van Hem ben, heb ik de neiging er nog één te maken.
 

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons