BLOG | Genieten met Pasen

Johan Snel over de kunst van het lijden

in Geloven

U weet nog wel, die billboards met teksten als ‘Er is waarschijnlijk geen god, durf zelf te denken en geniet van dit leven!’ De campagne kwam overwaaien uit Engeland en leverde wereldwijd en ook in Nederland de nodige inspiratie. Met Pasen leert Johan Snel iets anders.

Bij ons was de bekendste plek een billboard bij Schiphol. Die zorgde voor nogal wat reacties. Een ervan, langs de A28 ter hoogte van Staphorst, legde de klemtoon flink anders: ‘Er is waarlijk één God, durf te geloven en geniet ook het leven na dit leven.’
Toch hadden alle reacties, hoe klassiek christelijk ook, veel gemeen met de campagne van de atheïsten. Allemaal, zelfs die bij Staphorst, gaan ze over genieten. Allemaal, en alleen die laatste wat relativerend, gaan ze over het goede leven.

Slavenwerk
Dat lijkt zo logisch dat het nauwelijks opvalt. Genieten is ons hoogste goed. Dat zegt alles over de onwaarschijnlijke wereld van mogelijkheden waarin wij leven. Maar ‘leven’ heeft ook andere kanten en met Pasen vieren we zo’n andere kant.
Deze week lazen we het verhaal van de priester uit China, Matthew Koo, op dit moment te gast in Rome. 35 Jaar heeft hij doorgebracht in werkkampen, vaak in de meest onherbergzame uithoeken van het land. Elke keer was zijn straf verlengd en soms overleefde hij het slavenwerk maar ternauwernood. En dat alles alleen omdat hij katholiek was en als jongeman wat voor de samenleving had willen betekenen namens een katholieke vrijwilligersclub.
Wat me trof was wat hij vertelde over het lijden dat hij had meegemaakt. Een gezegend mens, noemt hij zich. ‘Het offer is een gave van God. De mensen zeggen dat ik veel heb geleden, maar als ik niet leed, wat had ik daar dan te zoeken?’
Tijdens zijn ziekte had hij andere zieken verzorgd. ‘Iets slechts werd zo iets goeds. Daarom danken we God voor alles. En zijn we blij in ons hart, hebben we vrede in ons hart.’

Pasen
Bij mij komt zo’n bescheiden getuigenis hard aan. Het is ongelooflijk hoeveel waarheid en zelfs vrede je leert van mensen die in onze ogen alleen maar lijden. En wij maar denken hoe leeg en zinloos dat is, en dat het goede leven toch om genieten draait.
Van mensen als Matthew Koo leren we waar Pasen over gaat. Dat je het leven geniet omdat juist in ons lijden iemand helemaal een met ons werd.

Tekst: Johan Snel

Op de foto: Schilderij 'Hart van Pasen' van Wilma Veen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons