Beeldhouwer lijdenstafereel Sagrada Familia overleden

Josep Maria Subirachs - avant-garde beeldhouwkunstenaar 1927-2014

in Christelijk Nieuws

De Spaanse schilder en beeldhouwer Josep Maria Subirachs is maandag op 87-jarige leeftijd in Barcelona overleden. Dat heeft zijn dochter dinsdag laten weten. Surbirachs is vooral bekend geworden door zijn werk aan de Lijdensfaçade bij de ingang van de Sagrada Familia.

(imported body)

Subirachs geldt als pionier van de avant-garde-beeldhouwkunst in Catalonië. Hij creëerde de lijdensfaçade op de wereldberoemde basiliek Sagrada Familia in Barcelona. 

Subirachs werkte van 1942 tot 1947 als leerling in het atelier van de Catalaanse beeldhouwer Enric Monjo en studeerde aan de kunstacademie in Barcelona. In de jaren 50 woonde en werkte hij onder meer in Parijs en Brussel. Zijn meeste werken zijn te vinden in Spanje, vooral Barcelona en omgeving. Zo maakte hij reliëfs in de gevels van het nieuwe stadhuis in de Catalaanse hoofdstad en ontwierp hij het monument voor cellist Pablo Casals in Tarragona.

Buiten Spanje werkte Subirachs onder meer mee aan de 17 kilometer lange Route van de Vriendschap voor de Olympische Spelen in Mexico (1968). Ook maakte hij een beeld voor de Olympische Spelen in Seoul (1988).Bron: ANP / Foto's: sylmac/wiki

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons