Avondmaal steeds populairder bij vrijzinnigen

Brood en wijn delen herinnert aan de sociale boodschap van Jezus

in Christelijk Nieuws

Lange tijd werd in de vrijzinnige traditie nauwelijks aandacht aan het Avondmaal gegeven. Nu wint het Avondmaal aan betekenis en wordt zelfs steeds populairder onder vrijzinnigen gelovigen, aldus de VVP, de Beweging voor Eigentijds Geloven.

(imported body)

Avondmaal: een ritueel met veel gedoe, te 'heilig' en zo zwaar door de associatie met de verzoening door het bloed van Christus. Volgens de VVP zijn dit redenen waarom veel vrijzinnige geloofsgemeenschappen geen fan zijn van het Avondmaal. Het rituaal werd in de meeste gemeenschappen hooguit één keer per jaar gevierd, traditiegetrouw op Goede Vrijdag of Witte Donderdag.

Nieuwe nadruk
Verrassend nieuws dus, de constatering dat het Avondmaal aan populariteit wint. Ze verliest langzaamaan haar negatieve kant en verandert  in een steeds belangrijker ritueel. De nadruk bij het gebeuren ligt echter niet op het lijden en sterven van Jezus Christus. "Daarover wordt niet gesproken", aldus Peter Korver, voorganger van de NPB-afdeling Naarden-Bussum. Samen brood en wijn delen is een ritueel dat de verbintenis met elkaar viert en dat mensen herinnert aan de sociale boodschap van Jezus.

Zittend
Het Avondmaal wordt vaak zittend in een kring gevierd. Er wordt brood gebroken en uitgedeeld. Maar vrijzinnigen experimenteren al druk met de vorm van het Avondmaal. Bijzonder is bijvoorbeeld de manier waarop Menso Rappoldt van de vrijzinnige Grote Kerk in Emmen het aanpakt. Voor het breken van het brood leest hij over de voetwassing waarna hij zelf de voeten wast van enkele gemeenteleden. ‘Een zeer indrukwekkend ritueel. Ik vind het persoonlijk zelfs mooier dan het Avondmaal’. 

Lees hier het volledige verslag en alle interviews.Bron: VVP / Foto:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons