Zandkunstenaar wil 'lichtend licht en zoutend zand' zijn

Gert van de Vijver vertelt het verhaal waar woorden tekort schieten

in Mediatips

Zijn kunst is met één veeg weer weg, maar daar zit nou juist de kracht, zegt zandtovenaar Gert van der Vijver in Dit is de dag.

Van der Vijver, onder andere bekend van het kinderprogramma ‘De Zandtovenaar’ en de videoclip van het nummer ‘Dichtbij’ van Marco Borsato, maakt op een lichtbak met zand figuren en vormen. De beelden volgen elkaar in rap tempo op, vandaar dat Van der Vijver spreekt over ‘zandtransformaties’. En juist die transformaties raken mensen: ‘Schilderen in het proces is mooier dan het eindresultaat want je kunt mensen meenemen’, aldus de kunstenaar.

Gordon
Van der Vijver maakte voor het programma 'Gordon zoekt God' een privé-voorstelling voor de zanger. Gordon werd enorm geraakt voor de tekeningen waarin hij beelden herkende uit zijn eigen leven - beelden die Van der Vijver onmogelijk kon weten. 'Ik had geen idee waarom ik dat moest tekenen. Ik krijg iets in mijn hoofd, en teken dat, ook al vond ik dat op dat moment zelf raar.' Aldus de zandtovenaar, die niet het gevoel heeft dat het zijn eigen kunsten waren die Gordon emotioneerden. 'Ik krijg er nog steeds kippenvel van, maar kan het maar op een manier verklaren: Gods geest pakte hem.'

Gert van der Vijver zal ook zijn medewerking verlenen aan de Nederland Zingt Dag op 5 april a.s. U kunt hiervoor nog kaarten bestellen.

Kaarten bestellen voor de Nederland Zingt Dag

Beluister hier het gehele interview met Gert van der Vijver 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons