Wageningen Universiteit: Promovendus mag toch God bedanken

"De regels waren heel zwart-wit"

in Geloven

De Wageningen University (WUR) past het promotiereglement aan: religieuze en politieke statements mogen vanaf nu in het dankwoord. Dat heeft de universiteit donderdag laten weten. Het reglement wordt aangepast na een storm van kritiek toen de universiteit een dankwoord uit een proefschrift schrapte waarin een promovendus God bedankte.

“My Father God, thank You, it's the most wonderful thing to be loved and honoured by You”, schreef de gelovige wetenschapper Jerke De Vries. Dit was echter tegen het zere been van de Wageningen Universiteit, dat hem verbood de tekst in zijn dankwoord op te nemen. Omdat hij weigerde de passage af te plakken, werd hij gedwongen de gewraakte pagina uit het proefschrift te knippen. Dat heeft hij uiteindelijk gedaan - bij alle honderd exemplaren. 

Het religieverbod kwam de universiteit op veel kritiek te staan en leidde tot een petitie van personeelsleden en (oud-)studenten. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat na de "commotie en emotie" de regels tegen het licht zijn gehouden en vervolgens zijn aangepast. "De regels waren heel zwart-wit; daarmee werden mensen tekortgedaan", legt hij uit.

Inspiratie
Het bestuur meldt in een schriftelijke reactie: "Op basis van reacties is het ons duidelijk dat sommige promovendi die in het dankwoord uiting willen geven aan steun of inspiratie die ze vanuit hun religie of politiek-ideologische overtuiging ervaren, zich tekortgedaan voelen door onze strakke richtlijn. Wij onderkennen dat mensen steun of inspiratie ervaren uit deze bronnen en daarvan blijk willen geven. Met de aanpassing komt Wageningen University tegemoet aan deze wens."

De regel blijft wel nog steeds dat er in de rest van een proefschrift geen enkel politiek of religieus statement mag staan, tenzij het proefschrift over zo’n onderwerp gaat.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons