Vijf BN’ers Op zoek naar God in de Franse stilte

Nieuwe serie Op zoek naar God vanaf 7 mei, 21.20 uur, Nederland 3

in Mediatips

In een spraakmakende, nieuwe serie van ‘Op zoek naar God’ (EO) trekken vijf bijzonder diverse BN’ers zich terug in een oud Frans klooster. Rapper en presentator Lange Frans, dj Isis, playmate Zimra Geurts, stylist en presentator Maik de Boer en olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn gaan op zoek naar God… in de stilte. Een emotionele en confronterende ervaring, met pijnlijke, hilarische, ontnuchterende en kwetsbare momenten. In een mystieke omgeving op het Franse platteland, maar ook moederziel alleen tussen de elementen, volgen we onze BN’ers. Tijdens hun spirituele zoektocht in complete stilte naar God én zichzelf.

Oude pijn achter dikke muren
De vijf BN’ers dompelen zich onder in het Franse kloosterleven waar niemand tijdens de stilteretraite één woord zegt. En wie stil wordt, ziet zijn leven -of je nou wil of niet- aan zich voorbij trekken. Teleurstellingen, verslavingen, oude pijn die achter dikke muren was weggestopt. Het komt bij Maik, Isis, Frans, Inge en Zimra allemaal naar boven in het klooster, maar ook tijdens een uitputtende voettocht naar een eeuwenoude burcht. Ze stellen God hun belangrijkste levensvragen en delen in deze serie hun diepste emoties die soms pijn doen, maar ook tot nieuwe inzichten leiden.
 
Kluizenaarscel
In deze nieuwe serie van Op zoek naar God is de zoektocht persoonlijker en door de verschillende stiltereizen buiten het klooster uitdagender en confronterender dan ooit. Juist in de stilte en eenzaamheid komen gevoelens, gedachten en inzichten naar boven waar normaal geen ruimte voor is. En in diezelfde stilte is het voor wie God zoekt ook makkelijker om Hem te vinden. Of dat nu is in je kloostercel, tijdens een voettocht dwars door de natuur of in een heuse kluizenaarscel op palen in de Atlantische oceaan waar de deelnemers 24 uur moederziel alleen in verblijven. Isis: “Als de kerk het huis van God is, dan is de natuur de tempel van God en zit ik hier nu dus op de eretribune.”
 
Ontboezemingen op dagboekcamera
Eenmaal per dag hebben de BN’ers over hun gedachten, gevoelens en de ontwikkelingen in hun spirituele zoektocht een gesprek met hun geestelijk begeleider. Buiten hun ontboezemingen op dagboekcamera en de coachingsgesprekken, zijn ze een week lang doodstil. Ze mediteren volgens de eeuwenoude Ignatiaanse traditie met Bijbelteksten, staren in het vuur, schilderen, lopen geïnspireerd over hun nieuwste inzichten, óf met hun ziel onder de arm rond en bezoeken de diensten binnen de kloostergemeenschap.
 
Uniek kijkje in de ziel
Voor Lange Frans is de stilteretraite “een uitdaging en die ga ik nooit uit de weg”. Het past volgens hem ook binnen de veranderingsfase in zijn leven. Voor Inge de Bruijn “gebeuren hier zoveel positieve dingen. Ik ben wel klaar met het negatieve”. Maik de Boer vraagt zich af: “Waar is mijn vader? Word ik wel geaccepteerd, zoals ik in het leven sta?”
“Als God bestaat, kan Hij toch naar me toe komen? Ik besta al 22 jaar”, aldus Zimra Geurts. De zoektocht in Op zoek naar God is een psychologische en spirituele ervaring die de BN’ers niet snel zullen vergeten. En: een uniek kijkje in de ziel van vijf bijzondere mensen.
 
Vanaf woensdag 7 mei - 6 afleveringen om 21.20 uur op Nederland 3

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons